Novosti
AFERA VJETROELEKTRANE

HDZ pokrenuo stegovni postupak protiv Josipe Rimac i Tokmakčije
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac i kninskog vijećnika Marinka Tokmakčije HDZ Šibensko-kninske županije pokrenuo je stegovni postupak, potvrdio je predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić. Tu odluku proslijedit će sudu časti županijskog HDZ-a. "Mislim da je u ovom slučaju situacija vrlo jasna i ne vidim da je potrebno pribavljanje dokaza", kazao je Dujić.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu jednomjesečni pritvor Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika. Pritvor je određen i HDZ-ovoj načelnici Gračaca Nataši Turbić, kninskom vijećniku Marinku Tokmakčiji, Ružici Njavro i Anti Sladiću. Sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića, koji nisu dostupni hrvatskim vlastima. Uskok je u aferi Vjetroelektrane donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. Prijavljeni su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave HŠ-a Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije Tomislav Jureković, poduzetnici Josip Ravlić i Nikola Lapčić i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Premijer Andrej Plenković je, komentirajući aferu Vjetroelektrane, poručio kako svako koruptivno ponašanje mora biti sankcionirano te odbacio prozivanja da bi utjecao na DORH. "U kampanji 2016. upravo je on (Zoran Milanović) bio taj koji je jasno aludirao kako bi on utjecao na DORH. Za razliku od njega, meni ni na kraj pameti nije da utječem na to tijelo", rekao je premijer na Hrvatskom radiju komentirajući izjavu šefa države kako je njegov poziv represivnom aparatu da se pozabavi i aktivnostima vezanima uz Europsku prijestolnicu kulture Rijeku opasna poruka. Govoreći o Josipi Rimac, ponovio je i kako svako ponašanje koje ima aluzije, a pogotovo ono koje ima vidljive radnje i dokaze koji upućuju na djela koruptivnog karaktera, mora i bit će sankcionirano. Uvjeren je kako će se u HDZ-u ići na izbacivanje onih koji su se, umjesto da rade ono za što su imenovani, bavili "zastupanjem interesa nekoga izvan države". H/D.Pav.
“LAKONSKO PONAŠANJE DORH-a”
Osvrnuvši se na tvrdnje da je istraga protiv Josipe Rimac naglo prekinuta nakon što je ona otkrila prislušni uređaj u svom automobilu, premijer Plenković je ponovio kako nije dobro da mjere praćenja puknu i da netko javi onome tko je pod njima da ga se prati. “Tko je mogao to reći”, zapitao se premijer, očekujući odgovor na to pitanje i od DORH-a i od policije. “Ne znam kako DORH to tako lakonski zna da nije do njih, kako su to ispitali”, rekao je i podsjetio da to nije prvi slučaj u ovom mandatu. “Imali ste slučaj gdje netko fabricira SMS-ove predsjednika Vlade i potpredsjednice i nikom ništa. Koji postupak zbog toga traje, što je napravljeno u vezi s tim”, zapitao se.