Regija
OD POČETKA LIPNJA

Đakovo prvi put dobilo poljoprivrednog redara
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, mora ga imati lokalna samouprava s više od 5000 ha obradive poljoprivredne površine
ĐAKOVO - Od 1. lipnja u službu je stupio poljoprivredni redar za područje grada Đakova, prvi takav redar pri gradskoj upravi, točnije gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo. poljoprivredu i turizam.
Stručna sprema
To je i zakonska obveza proizišla iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a posao je redara nadziranje pravilne provedbe agrotehničkih mjera - privodi li se obradivo zemljište svrsi, uklanja li se ambrozija s poljoprivrednih površina, je li kanalska mreža na poljima protočna itd. Polja, poljski putovi i kanali fokus su njegova nadzora.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova Sanja Rogoz Šola, podsjećajući kako je angažman poljoprivrednog redara zakonska obveza za jedinicu lokalne samouprave, ističe da svaka lokalna samouprava koja na svome području ima više od 5000 hektara, neovisno o vlasničkoj strukturi tog poljoprivrednog zemljišta, mora imati poljoprivrednog redara, redara poljoprivredne struke, a Grad Đakovo sa svojim prigradskim prstenom ima ukupni zemljišni fond od približno 6300 hektara. Za posao prvog poljoprivrednog redara Grada Đakova bila su dva kandidata koja su pristupila pisanom testiranju koje je prošao i mladi Budrovčanin poljoprivredne struke.

- Druga je bila kandidatkinja, po struci agronom, no nije prošla pisani ispit - kaže pročelnica Rogoz Šola. Mladi Budrovčanin na poslu poljoprivrednog redara prvo treba proći tri mjeseca probnog rada. Zakon o poljoprivrednom zemljištu kazuje da poljoprivredni redar, osim općih uvjeta, za prijam u službu mora imati najmanje SSS poljoprivredne struke.

Natječaj u pripremi
Ovi redari ovlašteni su rješenjem narediti fizičkim i pravnim osobama radnje u svrhu provođenja odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina te o poduzetim mjerama redovito izvještavati Poljoprivrednu inspekciju.

- Od svih mjesnih odbora na području grada i prigradskih naselja zatražili smo da nam prijave potrebe sa svojih područja, a vezane uz djelokrug rada poljoprivrednog redara - kaže pročelnica Rogoz Šola. Dok je dio državnih hektara na području grada Đakova pod postojećim ugovorima o dugogodišnjem zakupu te ugovorima s kratkoročnim "produžecima", nešto više od 1000 državnih hektara s ovog područja tek treba dobiti zakupce. To su hektari koji čekaju novi javni natječaj za državnu zemlju, a za koji Rogoz Šola kaže da je u pripremi. Kada uđu u zakup te zemlje, pratit će se, dakako, i drže li se zakupci svojih gospodarskih programa na temelju kojih dobivaju table na natječaju. Treba istaknuti da poljoprivredni redari nemaju u ingerenciji djelovanja praćenje ne/obrade poljoprivrednog zemljišta u smislu korištenja i podizanja poticaja u poljoprivredi.

Kontrola poticaja i korisnika prava na njih u nadležnosti je, naime, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Suzana Župan
Poljare nekad imalo svako selo, PIK-ovi...
Poljoprivredni redari svojevrsni su nastavak tradicije nekadašnjih poljara. Imalo ih je sve do 1970-ih godina svako selo, zapravo tadašnja mjesna zajednica, a zasebno su svoje poljare imali i bivši poljoprivredni kombinati, pa tako i bivši Poljoprivredno-industrijski kombinat Đakovo. Poljari su čuvali polja, urod, pazili da ne dođe do štete na njima, pa ni krađe, ali i bacanja smeća na poljoprivredne površine. Jurili su i za stokom po poljima, a oni “pikovski” znali bacati i otrov u rupe na poljima protiv miševa i voluharica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana