Regija
FESTIVAL TRAMINCA U ILOKU, 26. I 27. LIPNJA

Tramince će predstaviti 70 vinarija, a gosti će ih degustirati i uz čokoladu
Objavljeno 4. lipnja, 2020.

ILOK - Drugi Festival traminca održat će se 26. i 27. lipnja, na Principovcu i u Starom podrumu Iločkih podruma. Svoje tramince predstavit će oko 70 vinarija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije, Francuske i Italije - Michel Ginglinger iz Alzasa, Otmar Šturm iz Metlike, Đorđe Bikicki s Fruške gore, Alzašanin s engleskom adresom Eric Zwiebel MS, koji će održati veliki masterclass o najboljim alzaškim tramincima s deset različitih grand cruova, austrijski vunderkind Michael Gross... Organizatori, Željko Garmaz i Vinko Ručević, ističu da se Festival "etablira kao jedna od vodećih svjetskih vinskih smotri na kojima se slavi ova velika sorta". "Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac ‘poput dame koje prođe pokraj vas i zamiriše vas svojim parfemom‘. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor", navode organizatori, i podsjećaju da je traminac iz Iloka bio službeno vino na krunidbi kraljice Elizabete 1953., a servirao se i na vjenčanjima prinčeva Williama i Harryja. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović darovala mu je traminac iz 1947., vino staro 68 godina koje se čuvalo u Starom podrumu iz 1450. godine, koji je najstariji vinski podrum u Europi. Pošiljku traminaca Iločki podrumi poslali su u London i 2013., na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron.



Čokolaterija Aguara pokazat će kako se izvrsno sljubljuju traminci i čokolada te da svaki traminac zaslužuje svoju čokoladu, a kulinarska zvijezda iz BiH Nihad Mameledžija na gala večeri pokazat će kako se različiti tipovi traminca lako mogu upariti sa specijalitetima bosanske kuhinje. Ante Miličević iz Kutjeva predstavit će svoja iskustva s tramincem koji je prije nekoliko dana u izboru članove vinske udruge Vinum iz Zadra proglašen najboljim hrvatskim predikatnim vinom, Iločki podrumi predstavit će jedan od najintrigantnijih traminaca iz svog arhiva...



U petak, 26. lipnja, od 20 do 23 sata održat će se gala večera na Principovcu, gost je chef Nihad Mameledžija, a glazbena podrška No Jazz Band iz Osijeka. Za subotu, 27. lipnja, od 10 do 17 sati predviđene su radionice, masterclassovi, otvaranje arhivskih vina, sljubljivanje čokolade i traminaca, ručak – Stari podrum Iločkih podruma. Od 17 do 21 sat izložba je vina na Principovcu, a od 21 sat after party uz DJ-a Taca, u Ladanjskoj kući na Principovcu. U nedjelju, 28. lipnja, od 10 do 19 sati Dan je otvorenih podruma.

Broj mjesta na gala večeri i radionicama ograničen je. Rezervacije je potrebno poslati na mail festival.traminca@gmail.com ili se javiti na broj telefona +385981747108. D.S.R.

Broj mjesta na gala večeri i radionicama ograničen je te ih je potrebno rezervirati
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike