Osijek
“VINSKI MJESEC”

Dani otvorenih podruma za ljubitelje vina
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Vinski mjesec počinje 12. lipnja u Baranji, slijede Feričanci, Erdut, Đakovo i Osijek - kaže Jurić

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju "Vinski mjesec“, odnosno Dane otvorenih podruma, od 12. lipnja do 11. srpnja, po principu "četiri vinogorja, četiri vikenda vinskog hedonizma". U županijskoj turističkoj zajednici napominju da su na ideju organizacije ovakve disperzirane manifestacije koja je u skladu s mjerama Nacionalnog kriznog stožera došli zbog toga što je najveći broj događanja otkazan zbog koronavirusa.


Dani otvorenih podruma otvaraju se druženjem od 12. do 14. lipnja u vinogorju Baranja, sljedeću subotu, 20. lipnja, rezervirani su za vinogorja Feričanci, vikend 27. i 28. lipnja rezerviran je za vinogorje Erdut, i to zbog obilježavanja Međunarodnog dana Dunava, 29. lipnja. Što nudi vinogorje Đakovo kušat će se 3. i 4. srpnja, u vrijeme obilježavanja Đakovačkih vezova. Vinski mjesec završava 11. srpnja s tradicionalnom manifestacijom Večeri vina i umjetnosti u Osijeku.


Na jučerašnjem predstavljanju programa Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, uputio je poziv građanima da se uključe u "Vinski mjesec".


- Vikend za vikendom obilovat će raznim atraktivnim popratnim sadržajima, to je važna manifestacija, jer je strateška odrednica razvoja županije upravo kontinentalni turizam. Imamo što ponuditi kada govorimo o vinu i o hrani, a to je naša strateška prednost i to želimo iskoristiti. Niz je događanja od malih škola vina, obilaska podruma i vinarija, koncerata... Jamčimo uživanje u hrani i vinu - pozvao je Vulin.


​Direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Jurić, kazala je kako je ovaj projekt već prije bio u planu i sada se pokazao kao vrlo zgodno rješenje da stvore motiv za dolazak.
- Krećemo s Baranjom, otvaramo na najbolji mogući način s tri dana vinskog hedonizma u regiji koja ima najviše podruma koji mogu primiti goste. Sljedeći vikend nastavljamo s Feričancima, zatim se selimo u Erdut i obilazimo sve ono što se nudi uz Dunav, potom slijedi Đakovo, odnosno s Mandićevcem i Trnavom, a to je ujedno i program koji dodatno prati Đakovačke vezove. Manifestacijom "Večer vina i umjetnosti" završava "Vinski mjesec" u Osijeku. Dobivamo vrlo dobre povratne informacije od vinara, ali i onih koji će doći i obići sve što se nudi na destinaciji. Očekujemo dominantno hrvatske turiste, s obzirom na uvjete u kojima radimo, a o otvaranju granica ovisi tko će nam i koliko doći. Nama i jest osnovno domaće tržište, i ovo je prilika još jednom da Hrvatska upozna Slavoniju i Baranju - istaknula je Ivana Jurić.


Darko Pejić
Vikend za vikendom obilovat će raznim atraktivnim sadržajima - pozvao je Dragan Vulin goste iz Hrvatske
VINO KAO LIJEK
Posjetitelji će moći naučiti nešto novo o vinu kroz male škole vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde. Uživanje u vinu, vinskim podrumima i vinogradima, najbolji je društveni lijek nakon ovih restriktivnih mjera.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike