Osijek
STABILIZIRANO STANJE BANKE KRVI

Ne pamte kada su imali toliko doza 0 negativne
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek ne pamte kada su na zalihama imali čak 66 doza krvne grupe 0 negativne! Dobra je to vijest nakon nedavnog apela dobrovoljnim davateljima upravo te krvne grupe, a prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, v.d. predstojnika Zavoda, naglašava kako se stanje stabiliziralo i zalihe banke krvi zadovoljavajuće su.

- Osobito moram naglasiti da imamo doista dostatne količine Rh negativnih krvnih pripravaka, što je uistinu rijetkost. Nedavno smo imali problema s 0 pozitivnim krvnim grupama, i to ne toliko zbog ulaza, kojih je bio primjeren broj, već zbog velike potrošnje. Sad je stanje zaliha odlično, tako da odsrca zahvaljujem svima, jer valja imati na umu kako podmirujemo obveze za šest zdravstvenih ustanova - poručuje dr. Samardžija podsjećajući ipak da valja biti na oprezu jer se situacija sa stanjem zaliha krvi može promijeniti u vrlo kratkom vremenu. Stoga su u Zavodu oprezni i, prema riječima naše sugovornice, rade planski i vrlo precizno. Dobro planiranje i odlična suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek, kaže, donose dobre rezultate.

Valja podsjetiti da se razlika osjetila još u svibnju, kada su zatvorene srednje škole i fakulteti, s obzirom na to da studenti i punoljetni učenici uvelike participiraju u organiziranim akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Zatvaranjem tih ustanova nisu realizirane ni unaprijed planirane akcije pa se nedostatak zaliha krvi, kaže naša sugovornica, itekako osjetio.

- Tada, ali i inače, mi postupamo sa zalihama krvi vrlo oprezno, rekla bih u maniri dobroga gospodara. Nedostatak zaliha krvi, u prvom redu zbog nedostatka dobrovoljnih davatelja, poboljšali smo i zbog vas, medija, koji ste građane informirali o akcijama, pa smo taj nedostatak nekako prebrodili. Sad je situacija jako dobra, ali ne smijemo se i nećemo opustiti – poručuje dr. Samardžija pozivajući na Zavod sve dobrovoljne davatelje da u uredovno radno vrijeme daju krv i tako pomognu drugima. M. Mihelić
USPJEŠNO PROVEDENE “KORONAAKCIJE”
Da nema sumnje kako će se ovaj dobar rezultat održati, pokazali su sugrađani na brojnim akcijama davanja krvi održanima u kritično vrijeme epidemije. Akcije su, na poziv Transfuzije te Crvenog križa Osijek, održane nekoliko puta, na raznim mjestima. Odličan odaziv bio je prilikom akcije u GČ-u Gornji grad, a potom i u Esseker centru nekoliko dana poslije. Ni mještani Čepina nisu izostali u dobrovoljnom davanju početkom travnja, a osim na brojnim drugim akcijama, mnogi su građani u vrijeme koronakrize davali krv na Transfuziji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike