Mozaik
GLAZBENA UDRUGA CONTESSE

Sjajna suradnja Suhopolje - Santa Cruz de Tenerife
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Virtualno su snimile odličnu pjesmu “Baila negra” s talentiranim glazbenikom Mariom Englerom

Glazbena udruga Contesse iz Suhopolja nastavlja u dobrom glazbenom ritmu. Ove djevojke vrhunskih glasova ništa ne može spriječiti da uživaju u glazbi i stvaraju nove projekte, pa ni velika udaljenost. Pokazao je to njihov posljednji projekt, odnosno, kako su to same nazvale, suradnja na daljinu.

Naime, Contesse su snimile odličnu stvar zajedno s talentiranim glazbenikom Mariom Englerom iz Santa Cruza de Tenerifea, i to u virtualnom izdanju. Tako je nakon ‘‘Zemlje dide mog‘‘ iz radionice Contessa izašla nova pjesma kroz virtualni svijet i Contesse su ponovno oduševile. Glazbenik Mario i predsjednica Glazbene udruge Contesse, Zdravka Matković, potječu iz iste obitelji kojoj je glazba u genima.



- Oduševljena Mariovim videouratkom u kojemu vješto svira četiri različita instrumenta, došla sam na ideju kako pjesmu "Baila negra", koju smo mi Contesse uvježbale netom prije karantene zbog koronavirusa, obogatiti zvukovima Mariovih glazbala. Kako je Mario zbog situacije s koronavirusom bio prisiljen mjesec dana biti u stanu, rado je prihvatio prijedlog i pristao na suradnju – kaže Zdravka Marković te priča tko je zapravo talentirani i svestrani glazbenik iz Santa Cruza de Tenerifea.

- Mario je rođen u Zagrebu, a od svoje najranije dobi okružen je glazbom. Majka mu je bila mezzosopranistica u Kazalištu Komedija. Mariov otac, inače profesor violine i viole, tijekom boravka u Hrvatskoj radio je u Zagrebačkoj filharmoniji. Godine 1991. Mario se sa svojim roditeljima i sestrom seli u Santa Cruz de Tenerife. Poput svog oca, od svoje 20. godine ima status profesora viole koji je stekao na Visokoj muzičkoj školi u Santa Cruzu de Tenerifeu. Svira u različitim komornim sastavima. Kao dječak je na televiziji čuo hrvatsku grupu Ayllu i zaljubio se u glazbu iz područja Anda. Jednom se prilikom kao petnaestogodišnjak na stanici metroa u očevu rodnom gradu Pragu priključio grupi Indijanaca iz Bolivije te je svirao koncert iz njihova repertoara jedan sat. Interes za tu vrstu glazbe potaknuo je Maria da počne prikupljati instrumente iz tog područja, kasnije i iz drugih krajeva svijeta, i nauči ih svirati. Danas ima čak tridesetak različitih instrumenata. Vješto koristi i tehnologiju te s pomoću programa koji su dostupni svima na internetu sam stvara prekrasnu glazbu svirajući na različitim glazbalima - kaže Zdravka te dodaje kako je zanimljivost da se taj kreativni glazbenik ne bavi glazbom profesionalno. Radi, naime, na hitnom bolničkom prijemu u Santa Cruzu de Tenerifeu i studira medicinu.

- Bez obzira na to, glazba je neizostavan dio njegova života i rado surađuje s drugim glazbenicima. Korijenima vezan uz Hrvatsku i obitelj Medvecki iz Suhopolja, rado je prihvatio suradnju s nama, kako je rekao, zbog nas i zbog činjenice što njegujemo višeglasno pjevanje. Što reći nego da smo sve oduševljene i sretne ovom suradnjom, a kako zvuči, svi možete poslušati i na YouTubeu. Inače, na probama su nam se pridružile i dvije nove članice Jasna i Iskra i svi im želimo dobrodošlicu u Contesse - zaključila je Zdravka Matković.

Vladimir Grgurić
Mario i predsjednica Contessa, Zdravka Matković, potječu iz iste obitelji kojoj je glazba u genima
VESELE SE POVRATKU PRED SVOJU PUBLIKU
Contesse su stalno, što se ono kaže, ‘’na gasu’’, uvijek spremaju nešto novo, a ono što najviše čekaju je povratak na pozornicu pred svoju publiku.

- To nam najviše nedostaje, ali ne damo se, stvaramo, radimo, pjevamo i uživamo. Nakon ove dvije stvari u virtualnom svijetu, s nestrpljenjem čekamo nešto novo i uživo. Bit će toga dosta i vjerujem kako ćemo ubrzo svi zajedno uživati u glazbi - rekla je “contessa” Martina Tolušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike