Kultura
PROSTOR U ISTARSKOJ ULICI

Akademija dobila galeriju nakon 15 godina
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
U kompleksu Eurodoma prostor su dobili na korištenje "do daljnjega", a prvu godinu vodit će ga Vladimir Frelih

Izložbom čak 19 profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti otvorena je u Istarskoj, u kompleksu Eurodoma, Galerija Knifer. I nije to samo još jedan galerijski prostor u gradu, nego i prvi koji ‘pripada‘ isključivo Akademiji za umjetnost i kulturu. Upravo takav prostor (od 140 četvornih metara) za izlaganje radova svojih studenata, ali i profesora i gostujućih umjetnika, bila je jedna od najvećih neostvarenih želja Akademije, od osnutka pa do jučer. Sada više ne će izlagati po hodnicima i nekim drugim neadekvatnim prostorima. Ovim je činom i čitava osječka scena vizualne umjetnosti bogatija za još jedan galerijski prostor.


Kniferu u čast

Novi je izložbeni prostor naziv dobio po svjetski poznatom slikaru Juliju Kniferu, rođenom Osječaninu, a galerija, koju je AUKOS dobio na korištenje "do daljnjega", zamišljena je kao frekventan prostor namijenjen najširim oblicima suvremene umjetničke prakse, profesorima Odsjeka, kao i onima s drugih odsjeka, studentima, ali i gostujućim programima iz područja vizualne umjetnosti. Bit će to headquarter na razini institucije, na jučerašnjem iznimno posjećenom otvorenju, naglasio je izv. prof. art. Vladimir Frelih, kojemu je pripala čast voditi galeriju prvu godinu. Voditelji će se izmjenjivati svake godine.


Završni diplomski radovi, skupne izložbe studenata i profesora domicilne, ali i drugih akademija iz Hrvatske i iz inozemstva, a sve to prezentirat će se na ovome mjestu, mjestu razmjene ideja i iskustava.


I njih je pandemija omela, jer su s radom trebali početi 15. ožujka, no bolje ikad nego nikad. Do konca sezone još je nekoliko aktivnosti u planu, no pravi će program raditi tek za sljedeću godinu, kaže Frelih, dodajući kako je osnovna zamisao "susret" mladih i neiskusnih s iskusnima na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.


- Likovna scena ima dovoljno dobrih umjetnika i njihovih studenata koje mi za idućih 20 godina ne možemo "potrošiti" i da radimo izložbe jednom mjesečno - zadovoljno i optimistično kaže Vladimir Frelih, čije mišljenje dijeli i doc. art. Zlatko Kozina, voditelj Odsjeka.


Bit će to pun pogodak za predstavljanje svega što radi šest odsjeka Akademije, a prema čemu je i jedinstvena, ali i suradnici, što će itekako obogatiti kulturni sadržaj grada, smatra Kozina.
Plus i minus

- Današnji čovjek zbog dinamike i načina života nema vremena razvijati pojedinačne discipline zatvoren, nego se mora povezivati. Akademija je jezgra onoga što bi se u budućnosti trebalo događati, tj. da bi se i drugi fakulteti trebali povezivati, kao i mi s njima, bez obzira na različitost programa, jer se upravo tu rađa kreativnost. Kada prekoračite vlastite granice i povežete se s nekim, nečim što je drukčije, tu se rađa iskra, kao kod plusa i minusa - slikovit je Kozina, uvjeren da je upravo ovaj prostor dobar početak toga i izložba koja daje naznake stanja osječke likovne scene, blisko vezane za nastavnički kadar Akademije, većinskim dijelom član HDLU-a Osijek.


Upravo činjenica da će se voditelji galerije mijenjati često, dat će programu svježinu, smatra voditelj Odsjeka, napominjući da Prostor i vrijeme donose i neke premijerne, ali i već viđene radove, no ne u Osijeku.


Da je ovo bio krajnji čas da Akademija dobije galerijski prostor, smatra i dekanica Helena Sablić Tomić, primarno zato jer brojni profesori i studenti, premda su imali prilike, nisu imali svoj prostor u kojem će predstaviti svoje radove i dovoditi novu generaciju koju osječka publika treba vidjeti.
- Nama se čini da je upravo Knifer, kao ime i prezime, kao najznačajniji suvremeni umjetnik, onaj punkt koji može okupiti različite senzibilitete umjetnosti, ne samo nacionalne, nego i šire. Akademija sa svojim Odsjekom za vizualne i medijske umjetnosti i jest oblikovatelj ovog prostora - zaključila je dekanica.


Narcisa Vekić
KOMPENZIRAN DUGOGODIŠNJI NEDOSTATAK
Budući da se Galerijom Knifer kompnenzira dugogodišnji nedostatak izložbenog prostora nužan za adekvatan rad Odsjeka, njime će uime Akademije rukovoditi zaposlenici Odsjeka. Na prvoj izložbi Prostor i vrijeme, u novootvorenoj galeriji, predstavljaju se Miran Blažek, Mario Čaušić, Krunoslav Dundović, Hrvoje Duvnjak, Vladimir Frelih, Vjeran Hrpka, Ivica Kurtz, Margareta Lekić, Kristina Marić, Stanislav Marijanović, Dubravko Mataković, Ines Matijević Cakić, Tihomir Matijević, Mario Matoković, Ana Petrović, Ana Sladetić Šabić, Domagoj Sušac, Goran Tvrtković i Marko Živković.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike