Dome slatki dome
NOVE KONCEPCIJE USKLAĐENE S VREMENOM

Praktična rješenja za udobno stanovanje
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Trendovski materijali i boje mogu biti primijenjeni u, primjerice, stilskim izvedbama koje možda nisu dio aktualnog trenda

Noviteti se na tržištu opreme za unutrašnje prostore mijenjaju vrlo brzo te je teško biti potpuno dosljedan svemu što se nameće kao trend. Ipak, trendove osim samog dizajna, boja i materijala čine i nove koncepcije stanovanja, koje su redovito usklađene s vremenom u kojemu živimo.

Užurbanost, manjak stambenih kvadrata u odnosu prema stvarnim potrebama, mogućnost jednostavnog održavanja te maksimalna udobnost nameću trendove suvremenog stanovanja. Ako se trend promatra kao stil života prilagođen stvarnim potrebama, on zaslužuje dosljednost, a samo "pretvaranje u djelo" može biti u različitim stilovima, materijalima ili bojama. Slijediti dizajn ili koncepciju stanovanja – različiti su stavovi, pristupi kao i mogućnosti, ali odluka temeljena na promišljenim elementima zasigurno će vas dovesti do pravog odabira. Trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i višefunkcionalnost. To su svakako poželjne karakteristike koje osiguravaju bolju kvalitetu stanovanja. Tako interpretirani i prihvaćeni trendovi poželjni su i preporučljivi za prostor u kojemu najviše boravimo, družimo se i opuštamo. Najnovije koncepcije stanovanja spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrirani prostor garderobe, TV uređaj, police za knjige, radni stol, sofa za odmaranje, sprave za vježbanje, kao i mnogi drugi elementi postaju sastavni dio tog prostora. Spavaća soba postaje mjesto aktivnog događanja, pa time iskorištenost prostora i sadržaja unutar zadane kvadrature postaje kvalitetnija. Takva su rješenja osobito praktična u manjim stanovima, gdje se prije nastojalo stvoriti odvojeni prostor za smještaj kreveta. U ovakvim koncepcijama on postaje ravnopravan element opremanja te se funkcije dnevnog boravka i spavaće sobe preklapaju. Bez dodatnih pregrada te logičnom i atraktivnom postavom elemenata prostor ostaje nenarušen u svojoj stvarnoj veličini, prozračnosti i prirodnoj osvijetljenosti.

Moderne kuhinje i dalje su prostor za pripremanje hrane, ali zbog svojih iznimnih estetskih vrijednosti i dekorativni element koji nikako ne treba skrivati, nego istaknuti u prostoru. Ovakve kuhinje prerastaju preko integrirane blagovaonice u prostor dnevnog boravka te se ponovno javljaju izvanredne mogućnosti za maksimalnom iskoristivošću i povezanošću prostora. Na taj su način pojačani prostorni doživljaji, a ukućani se drže na okupu bez obzira na svoju trenutnu aktivnost – priprema objeda, odmaranje ili rad.
Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Zidovi, rasvjeta
Trend se uvijek možete provući kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasni predmeti, rasvjetna tijela, prostirke, prekrivači, jastučići ili zastori. Ovakve ćete elemente puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego, primjerice, garnituru za sjedenje ili stol i stolice za blagovanje. Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kojemu se osjećate ugodno i opušteno. Bez obzira na trendovske smjernice, odaberite elemente opreme interijera koji su u skladu s vašom osobnošću i stvarnim željama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike