Svijet
PEKING TVRDI:

Informacije smo odmah dijelili s WHO-om
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji prema kojima je Kina zakasnjelo podijelila informacije o COVID-19 s WHO-om potpuno neistiniti.


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na novinarskoj je konferenciji odgovorio na tvrdnju američkih medija da je Svjetska zdravstvena organizacija bila frustrirana znatno odgođenim dijeljenjem informacija o epidemiji koronavirusa, tijekom prve faze epidemije u Kini. Mediji su javili da su snimke s internih sastanaka u WHO-u pokazale kako je ta UN-ova agencija od Kine jedva dobila nužne informacije na početku epidemije koronavirusa, što je u suprotnosti s prvobitnim pohvalama koje je Svjetska zdravstvena organizacija uputila Pekingu. Snimke s tog sastanka prikazuju dužnosnike kako se 6. siječnja žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus znači za ostatak svijeta. Kina je tek 20. siječnja priznala da je koronavirus zarazan, a 30. siječnja WHO je proglasio globalnu opasnost.


Međunarodna zajednica sve je nezadovoljnija kineskom reakcijom na koronavirus. Njime je dosad u svijetu zaraženo gotovo 6,4 milijuna ljudi, a umrlo je 380.000. Tajvan je u ožujku objavio da su još krajem prosinca upozorili WHO kako postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja na Twitteru objavio da istraga kineskih vlasti pokazuje kako ne postoje dokazi o takvom prijenosu bolesti.
U međuvremnu se dogodio još jedan preokret, kada je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, koji stoji iza strategije te zemlje da se ne zatvori zbog epidemije koronavirusa, priznao kako je trebalo uvesti više ograničenja. U srijedu ujutro u intervjuu za Švedski radio suglasio se da je u njegovoj zemlji umrlo previše ljudi. "Kada bismo se sada suočili s istom bolešću, znajući točno ono što danas znamo, mislim da bismo bili negdje na pola puta između onoga što je napravila Švedska i onoga što je napravio ostatak svijeta", rekao je. H
Najčitanije iz rubrike