Crna kronika
POČELO SUĐENJE ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO U ĐAKOVU

Drežnjak priznao zločin
Objavljeno 3. lipnja, 2020.

OSIJEK - Na Županijskom sudu Osijek počelo je suđenje Andriji Drežnjaku (62), ubojici socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića iz Centra za socijalnu skrb Đakovo. Ubojstvo se zbilo 9. srpnja prošle godine. Drežnjak je u Centar, kao štićenik, često dolazio. Nakon čitanja optužnice predsjedniku je sudskog vijeća Davoru Mitroviću, za razliku od istrage, kada se branio šutnjom, priznao zločin.
Drežnjak je prvo hitcem iz pištolja u glavu ustrijelio pravnika Ivana Pavića, koji je deset dana poslije preminuo u KBC-u Osijek. Potom je otišao u susjednu prostoriju, gdje je iz neposredne blizine hitcem u glavu usmrtio i svoju skrbnicu Blaženku Poplašen. Drežnjak je zatim pobjegao na biciklu. Nakon višesatne potrage u Đakovu i okolici policija ga je pronašla kod ulaza na autocestu A5, nedaleko od Đakovačkih Selaca. Kod sebe je imao ilegalno oružje, više od 10.000 kuna i putovnicu. Sve je upućivalo na to da je zločin planirao, kao i bijeg.

Ciljao mu je u glavu


Svoj je iskaz kao svjedokinja dala socijalna radnica Ljubica Zovko, koja je bila u sobi kada je Drežnjak ranio Ivana Pavića.


- Oko 10.30 primila sam jednu stranku, s kojom sam se dugo zadržala. Kada je ona izišla, pokucao je Drežnjak, upitavši je li on na redu. Pavić mu je tada rekao kako mu je jučer sve objasnio. Ja sam mu isto rekla da nema potrebe danas dolaziti, no imao je neki papir u ruci i ispod njega torbicu. Želio je razgovarati o tom papiru i rekao je Paviću: "Da, Ivane, ali ona kuća…" Sve potom zbilo se u sekundi. U jednom je trenutku ustao kao da će otići, primaknuo se Ivanu i dok sam shvatila da u ruci drži pištolj, već sam čula pucanj. Bilo mi je šokantno i samo sam pomislila jesam li ja sada na redu. Kada sam se sabrala, vidjela sam da Ivan, koji je sjedio u stolici okrvavljene glave, još diše, ali nije bio pri svijesti. Istrčala sam iz ureda i povikala: "Nećeš pobjeći! Ubio mi je Ivana, ubio mi je Ivana!" Tad sam ga vidjela kako trči stepenicama. Potrčala sam za njim, no sjeo je na bicikl i pobjegao. Iako želim zaboraviti ovaj događaj, meni je on i dalje živa slika i, kada razmišljam o tome, čini mi se da je Drežnjak postupao promišljeno i profesionalno. On se primaknuo Ivanu, pružio je ruku prema njemu, pištolj je bio udaljen manje od pola metra i ciljao mu je u sljepoočnicu..." - rekla je Zovko.

Bojim se za vas...


Zovko kaže kako su Andriji htjeli pomoći i uvjeriti ga da ga nitko ne želi oštetiti. Bio je njihov stalni korisnik, pod skrbništvom, dolazio je ili sam ili s ocem. Drežnjak je govorio kako će se "Blaža i Ivan" upisati kao vlasnici nad njegovim dijelom kuće. Cijela je situacija bila poznata i njegovoj sestri, koja živi u Njemačkoj. "Kada nas je saslušala, okrenula se prema Andriji i rekla mu: ‘Andrija, ja ću te se odreći ako budeš i dalje dodijavao Ljubici i Ivanu, neću ti doći ni na sprovod‘", rekla je Zovko, dodavši kako je Blaženka dobila dojavu, nekoliko mjeseci prije zločina, da se Drežnjakov otac na tržnici u Đakovu raspituje kako može doći do oružja. "Napravili smo radni sastanak i odlučili smo o tome obavijestiti policiju, objasnivši kakvo je bilo Drežnjakovo ponašanje u Centru. Predali smo stvar na policiju jer je to njezin posao", rekla je Zovko.


U svibnju je iz Njemačke primila zabrinjavajući telefonski poziv od Drežnjakove sestre, da je čula od oca čula kako je Andrija otišao u Centar i da je nešto ponio, a otac nije htio reći što. - "Ja se bojim za vas, pazite se, Andrija bi vam mogao nauditi", rekla mi je Andrijina sestra. Osim policiji obratili smo se liječnicima, i Andrijinom i njegova oca Alojza, te ih informirali o našim saznanjima. Andrijina mi je liječnica rekla da on uzima lijekove i da mu je dala uputnicu za pregled kod psihijatra. Svima nama izgledao je uznemiren. Bio je na pregledu i doktor je napisao da nema promjena - rekla je Zovko, koja je znala da Drežnjak ima propisanu psihijatrijsku terapiju, no je li uzimao lijekove, nije znala.
Suđenje se nastavlja u četvrtak, kada će iskaze dati sudski vještaci.
Milan Bugarić

S ANDRIJOM NIKADA NIJE BILO PROBLEMA

Na sudu je posvjedočio i Goran Pernar, koji je bio zaštitar u Centru za socijalnu skrb Đakovo, koji do tada s Drežnjakom nikada nije imao ni jedan problem.

- Došao je oko 12 sati i rekao da ide Ivanu, kod kojega je bio i dan prije, a u ruci je imao nekakav papir. Upisao sam ga u knjigu prema protokolu, a on je otišao u ured iza mene. Nekoliko minuta poslije začuo sam nekakav zvuk, poput lupanja vratima, a nedugo potom istrčala je Ljubica i rekla da trčim u Hitnu jer je Drežnjak pucao u Ivana. Tek poslije sam doznao da je ubio i Blaženku - rekao je zaštitar, koji više ne obavlja taj posao. Rekao je da se na ulazu u Centar nije obavljao osobni pregled stranaka, a kod Drežnjaka nije primijetio da išta nosi osim papira. Također je rekao kako od nadležnih nije dobio informaciju da je Drežnjak problematičan.
Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike