Svijet
PROSVJEDI SVE MASOVNIJI

Nasilje se ne smiruje, Trump prijeti vojskom
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Javnost je razljutila Trumpova fotografija ispred crkve s Biblijom nakon što su mu policajci raščistili put

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima zbog smrti crnca Georga Floyda tijekom brutalnog policijskog privođenja.



Osuda demokrata

Američki predsjednik Donald Trump je najavio da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave, a javnost je razbjesnio objavivši fotografiju kako ispred crkve drži Bibliju nakon što su mu policajci suzavcem i gumenim mecima raščistili put do crkve.


Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju.


Trump je osudio ubojstvo 46-godišnjeg Afroamerikanca te je obećao pravdu.


Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koji od prošlog tjedna svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne prosvjednike ne može nadjačati "bijesna rulja". "Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši", rekao je Trump. "Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem." Američki demokrati snažno su osudili prijetnje vojskom. “Ovo nisu riječi predsjednika. Ovo su riječi diktatora”, ustvrdila je demokratska senatorica Kamala Harris. “Koliko nisko predsjednik može pasti”, tvitao je Chuck Schumer, vođa oporbenih demokrata u Senatu. Joe Biden, bivši američki potpredsjednik i vjerojatni demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u studenome, također je osudio Trumpove prijetnje. “Koristi američku vojsku protiv Amerikanaca. Bacio je suzavac na mirne prosvjednike i ispaljivao gumene metke. Za fotografiju”, tvitao je Biden.


Njujorški guverner Andrew Cuomo, koji je već izrazio nezadovoljstvo Trumpovim odgovorom na koronavirus, predsjednikove riječi opisao je “sramotnima”. “Trump je iskoristio vojsku da bi rastjerao miran prosvjed i mogao se fotografirati u crkvi. Ovo je za predsjednika televizijski reality show”, tvitao je demokratski guverner.
"Nije diktator"

“Predsjednik je upravo proglasio rat milijunima Amerikanaca. On je najveća prijetnja američkom načinu života u našoj povijesti”, rekao je predstavnik Kentuckyja John Yarmuth. Njujorška glavna tužiteljica Letitia James također je osudila Trumpove komentare. “Predsjednik Trump nije diktator i nema pravo jednostrano raspoređivati američku vojsku po američkim državama”, istaknula je.

Floydova smrt ponovno je uzrokovala rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji snažno pogođenoj pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj slučajeva.


Hina/V.Tešija
Guterres pozvao na suzdržanost
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric. “Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način”, rekao je Dujarric novinarima.
Najčitanije iz rubrike