Kultura
IZ TISKA IZAŠLA SLIKOVNICA U STIHU - KVAKAČ

Prva hrvatska kamišibaj slikovnica rad je Osječana
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Tekst je napisala Dubravka Pađen Farkaš, ilustracije su rad Dražena Jerabeka

Gotovo da još miriše na tiskarske boje, toliko je svjež Kvakač, nova autorska priča za najmlađe Dubravke Pađen Farkaš, koju je i ovaj put ilustrirao Dražen Jerabek. No nije to sve: sa slikovnicom su iz tiskare na adresu autora stigle i ilustracije za kamišibaj teatar. I nije to tek puka želja - koju će ostvariti jednom, nekada, u budućnosti, sve je spremno.

- Kazalište (malu drvenu pozornicu, nap. a.) već imamo, sve je spremno. Treba nam samo zainteresirana publika - najavljuje Dubravka Pađen Farkaš, dodajući da će promocija svakako biti u sklopu Festivala slikovnice Čuvari priča (i ove godine kao dio programa Osječkoga ljeta kulture, i to 2., 3. i 4. srpnja), a možda i prije, u sklopu redovite i rado slušane online-čitaonice GISKO-a. Mnogo je nestrpljivih čitača i slušača, ne samo u našem gradu.

Plodna i originalna
Autorica, vrlo plodna i uvijek originalna, malim skupinama gledatelja pričati s pomoću Jerabekovih ilustracija rađenih baš za kamišibaj teatar. Jednake su onima u slikovnici, samo očišćene od teksta.

Ilustracije su bile gotove u veljači pa je vrijeme karantene bilo idealno za tiskanje knjige, što su u suradnji sa Siparom autori i učinili.

- Dogovarali smo font, boje i ostale tehničke detalje, na koje autorica obično nema utjecaj, no o nečemu sam odlučivala - kaže autorica, priznajući da joj je malo krivo što slikovnica nije nastala puno ranije. Srećom, još joj jednu slikovnicu tiska isti izdavač. Riječ je o Poljupcu, a tema je ovaj put - smrt. Ilustratorica je Zagrepčanka Dubravka Kolanović. Slikovnica je problemska, može biti za stariju djecu, ali i za malene, kaže autorica, nestrpljiva što bi - osim te dvije - svjetlo dana ove godine mogla ugledati i njezina treća slikovnica Čudesno putovanje, koju će ilustracijama i ovaj put upotpuniti Dražen Jerabek.

- Kvakač je priča o nama samima. Opet sam se, kao i u Nije me strah, pozabavila strahovima, samo ovaj put sam ju namijenila mlađoj djeci. Kod nas na tržištu još nema autorske kamišibaj slikovnice - kaže Dubravka, koja još smišlja kako će svoje kazivanje priče završiti. Tradicionalno japansko ulično kazalište poznato je po keksićima koje pripovjedač na kraju podijeli gledateljima.

Slikovnica je uistinu zanimljiva, smiješna i edukativna, a i divno oblikovana. Rad na ilustracijama dugotrajan je i predan posao, za sve ilustratore, a za ovako pedantne poput Dražena Jerabeka još i više. Upravo to je razlog zašto je ova slikovnica, točnije, tekst, poprilično stajala u ladici čekajući svoje oblikovanje i potom odlazak u tiskaru.

- Da, istina je! Kako je za mene vrijeme relativan pojam, a k tomu sam prilično pedantan (spor) u oblikovanju svojih ilustracija, Kvakač je doista bio razvučen u izradi gotovo godinu dana! Naravno, svašta se u tom razdoblju izdogađalo, tako da imam malo opravdanja, no, prema autorici teksta; nemam nimalo - smješka se vragolasto Dražen, priznajući da je zakočio proces, ali se isplatilo. Kaže da nema ni okviran broj sati koji je utrošio na ovu slikovnicu.

Dražen "na pedali"
- Nemam broj sati, ali prosječno pola godine izrade bilo je kada sam još radio u školi. Tako, s obzirom na sadašnje okolnosti, imam više vremena i radim intenzivnije, pa tako i nekoliko projekta paralelno! U biti, izračunao sam da za ovu godinu imam još tri projekta koja trebam završiti, a posljednjem je rok do listopada. I opet jedan od njih je sljedeća slikovnica na Dubravkin tekst, koji je već započet prošle godine, a ove će godine biti konačno zaokružen i završen, nadam se, na vrijeme - obećava Dražen Jerabek, kojega je autorica teksta "prozvala" za kašnjenje izlaska slikovnice, i to prilično. No ima i dobro opravdanje.

- Radim na dva projekta. Jedno je slikovnica na tekst autora s otoka Brača, a radi se o anegdoti mjesta Sutivan i ima veze s mačkom, hobotnicom i zvonikom! Drugi projekt na kojem radim moj je novi profesionalni izazov jer se radi o strip-slikovnici! Termin završetka je otprilike za nekoliko dana, tako da sam “na pedali” u izradi, osmišljavanju i oblikovanju te knjige - slikovnice-stripa! - marljiv je Jerabek.

Narcisa Vekić
ČUVARI PRIČA U “NOVOM RUHU”
Sve ovisi o situaciji koja će i kakva biti kada se Čuvari priče budu održavali. Jedno je sigurno: publike će biti manje, aktivnosti prilagođene, ne će biti radionica zbog propisane fizičke udaljenosti, ali će djeca moći slušati priče, upoznavati autore. Gosti su trebali doći iz SAD-a, Austrije, Srbije i Makedonije. Sreća je što je hrvatska scena ilustratora i autora slikovnica bogata, pa nije bio problem osmisliti program koji se oslanja samo na domaće snage. Program će biti zanimljiv, za što će se pobrinuti pripovjedačica Margareta Peršić, a predstavljati će čak četiri nove slikovnice. Obvezan gost je Zdenko Bašić, koji je napisao slikovnicu Moguti i predstavit će ju u Osijeku, kao i Tihana Ostreš, Željka Mezić te Dubravka Pađen Farkaš i Dražen Jerabek. Ne će izostati ni izložba ilustracija.
Priča u stihovima o malom biću Kvakaču, koje se boji svega, ponajviše tame i mraka (Mrakača i Bljakača)
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike