Sport
BETA DUMANČIĆ, OSJEČKA ODBOJKAŠKA INTERNACIONALKA

Umjesto borbe za bundesligaški naslov radni odmor kod kuće
Objavljeno 3. lipnja, 2020.

Epidemija koronavirusa prekinula je sportska natjecanja diljem svijeta. Kada je sve stalo, bilo je jasno da će većina sportaša koji karijeru grade izvan naših granica neočekivanu stanku iskoristiti za što je mogući brži povratak u domaće okruženje. Među njima je i osječka odbojkašica, hrvatska reprezentativka, Beta Dumančić, koja je od sredine ožujka Njemačku zamijenila rodnim gradom, gdje već jako dugo nije boravila toliko vremena "u komadu".


Posljednje druženje s Betom imali smo prošlog ljeta, kada je s reprezentacijom u Gradskom vrtu odrađivala završne pripreme za Europsko prvenstvo. Nakon toga se vratila u Njemačku, gdje posjednje tri godine igra za ponajbolji sastav, Palmberg Schwerin. Tekuća sezona bila je prema planu, ali kada je postalo najzanimljvije, stigao je prekid.


- Sve je bilo naglo, u mom slučaju navečer smo imali trening, nakon kojeg se raspravljalo hoćemo li posljednju utakmicu regularnog dijela igrati sa ili bez publike. Prije toga smo odradili dvoboj 10. ožujka, četiri dana poslije trebali smo zaključiti osnovni ligaški dio derbijem protiv Stuttgarta, koji nam je bio konkurent u borbi za prvu startnu poziciju doigravanja. Umjesto kulminacije stigla je odluka da se više neće igrati i ja sam dva dana poslije krenula kući. Uspjela sam bez problema uhvatiti let za Hrvatsku, zračne luke već su zjapile prazne, a prije nego što su zatvorene granice, domogla sam se Osijeka - prepričava srednja blokerica, koja je inozemnu karijeru počela graditi prije osam godina. Prva postaja bila je sportsko-obrazovna, na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini uz igranje odbojke uspjela je diplomirati ekonomiju i turizam. SAD je napustila 2015., povratničku eurosezonu odradila je u Češkoj (Olomouc), potom se preselila u Poljsku (Pila), a 2107. otisnula se u Bundesligu. Ugovor s 12-erostrukim prvakom istječe ovog ljeta, a hrvatska reprezentativka još ne zna gdje će igrati od sljedeće jeseni.


- Ova situacija puno toga diktira, stoga su opcije još uvijek otvorene. Moguća je i promjena sredine, koju ne bih mijenjala samo reda radi. Ako već idem nekamo, voljela bih da to bude odlazak na neku višu razinu, u, primjerice, Italiju. No ovo nije regularna situacija, utjecat će itekako na financijsku moć klubova, stoga ću dobro odvagnuti sve opcije koje budu na stolu. Što se tiče ove nesretne sezone, Schwerin je sve svoje obveze ispunio do kraja, iako nismo igrali sve što smo planrali. No klub je, kao i svi ostali u Njemačkoj, ispunio sve stavke potpisane u ugovoru - kaže 29-godišnja osječka odbojkašica, koja bi se, da je sve ostalo regularno, sada pripremala za novo okupljanje u izabranoj vrsti. Povratak u reprezentativno okruženje (Beta je standardna u tom društvu posljednjih pet godina) ipak će pričekati neka bolja vremena.


- Ljeto smo trebali provesti u Zadru, gdje se u lipnju trebao igrati i Challenger cup. U konkurenciji šest selekcija pobjednik bi stekao pravo nastupa u prestižnoj Ligi nacija. Prije godinu dana bili smo četvrti na završnici Challengera u Peruu, a sada smo ostali bez prilike da pred našom publikom možda napravimo i nešto više.


Umjesto da je u Zadru, Beta ostaje u Osijeku, gdje čeka rasplet karijere, a usput i trenira u svom matičnom klubu.
- Treba održavati formu koliko je to moguće u ovim uvjetima. Nakon popuštanja mjera može se normalno trenirati, a ugodno je što to mogu u klubu u kojem sam prije 15 godina i počela karijeru. Vidim da je u stvaranju mlada i potentna ekipa, to me dodatno veseli. Stanka nikad nije bila ovako dugačka, ali brzo se navikneš na domaću atmosferu i vjerujem da će se stanje ubrzo vratiti u normalu - priželjkuje Beta Dumančić.


Nino Benčina
Osječka odbojkašica posljednje tri sezone igrala je za Palmberg Schwerin, najtrofejniji klub u Njemačkoj
Najčitanije iz rubrike