Osijek
LEGLA KOMARACA POJAVILA SE KOD JOSIPOVCA

Obavljen je prvi larvicidni tretman, i dalje monitoring
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Zavod za javno zdravstvo prošlog je tjedna izdao prvi nalog za larvicidno tretiranje ove godine. Posljedica je to monitoringa na dijelu kanalske mreže u Josipovcu, gdje su detektirana prva legla ličinki komaraca. U tijeku je i monitoring ličinki komaraca na 300 postaja na području Osječko-baranjske županije, a u prilog borbi protiv komaraca, unatoč poprilično kišnom vremenu, idu niske temperature tijekom noći. Monitoring odraslih komaraca na području Grada Osijeka odrađen je na već 16 postaja, a uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator, pri čemu nisu detektirani odrasli komarci ni na jednoj postaji.


U ZZJZ-u napominju kako monitoring ličinki komaraca i dalje nije moguće provoditi na minski sumnjivim područjima. Službeni podatci za 2020. godinu pokazuju kako je riječ o još 2500 hektara. Na navedenom se području i dalje ne može obavljati ni monitoring ni tretiranje ličinki granulama sa zemlje. U Zavodu ističu i kako zakon kaže da svaki neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje podliježe prekršajnim sankcijama u skladu s čl. 140. Zakona o protuminskom djelovanju, pa ostaje nejasno i to bi li se ovo područje moglo tretirati granulama iz zraka.


Inače, vodostaj rijeke Drave je u opadanju dok vodostaj Dunava raste. Prema prognostičkim kartama u sljedećih deset dana temperatura ne bi trebala rasti iznad 25 Celzijevih stupnjeva, pa nema straha od nagle navale komaraca iz Kopačkog rita.
Podsjetimo i kako je Grad već sada ugovorio aviotretiranja Osijeka i njegova prstena u slučaju pojave već odraslih jedinki komaraca. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

ŠTO JE S DRUŽENJIMA U NOVOM VALU KORONAVIRUSA

Otkazana umirovljenička vikend-druženja i izleti

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

Ove godine evidentirane i dvije osobe mlađe od 14 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PREDŠKOLSKIM SE USTANOVAMA "KUHAJU"

Vrtići usijani - "klima" nema ili su neispravne

2

BOLJE PROMETNO POVEZIVANJE S GRADOM OSIJEKOM

Josipovac - novo autobusno okretište

3

ZAPOČELO LJETNO SEZONSKO SNIŽENJE

Oprez, poznata marka nije i jamstvo kvalitete