Regija
BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Proizvodnja je počela u studenome 1980., a vezana je uz tehnologinju Stojanku Bosančić
BELI MANASTIR

Još 1980. godine u beljskoj Tvornici mliječnih proizvoda proizveden je prvi ABC svježi krem-sir. Od tada do danas, na istom mjestu, proizvedeno je na tisuće tona te jedinstvene delicije, beljskog brenda, u kojem su samo tri sastojka - vlastito mlijeko, vrhnje i malo morske soli.

- ABC sir jedan je od naših najvažnijih proizvoda, koji bilježi izvrsne prodajne rezultate kako na domaćem tržištu tako i na 20 izvoznih tržišta. U 40 godina svoje tradicije osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade za kvalitetu, od kojih bih izdvojio Crystal Taste Award, treće mjesto na svjetskom ocjenjivanju sira, Superbrands, Best Buy Award i Izabrani proizvod godine, a već tri godine zaredom nositelj je oznake Odabrale mame - kaže predsjednik Uprave Belja plus, Davor Bošnjaković, dodajući kako je ABC sir pravi primjer sljedivosti domaće proizvodnje i autentičan domaći proizvod s kojim su odrasle brojne generacije potrošača. Tvrdi kako su u 40 godina tradicije proizvodnje ostali vjerni jednostavnosti, domaćem mlijeku i vrhunskoj kvaliteti. Prije nego što stigne do stolova, ABC sir prolazi nekoliko faza. S ukupno pet beljskih farmi mliječnih krava svakodnevno stiže mlijeko za njegovu proizvodnju. Jedna je od njih Topolik, potpuno robotizirana farma, na kojoj šest robota muze 500 krava. Riječ je o jednoj od najvećih robotiziranih farmi u ovom dijelu Europe. A najveća beljska farma nalazi se u Mitrovcu.

- Dio je poljoprivrednog kompleksa koji čine farma krava, bioplinska elektrana i staklenik za uzgoj rajčice. Sa svojih 2000 krava Mitrovac je i jedna od najvećih farmi krava u regiji, a specifična je i po velikom rotor-izmuzištu, na kojem se 60 krava pomuze za samo 15 minuta - objašnjavaju na Belju, nastavljajući kako je osnovno krmivo za prehranu svih beljskih krava voluminoza, koja se dobiva s oranica što okružuju svaku farmu. Krave na farmama Belja plus prosječno dnevno daju 25 litara mlijeka ekstrakvalitete, što je na godišnjoj razini ukupno 35 milijuna litara mlijeka. U mljekari se pak ABC sir proizvodi jedinstvenim tehnološkim postupkom.

- U proizvodnji se ne koriste nikakvi konzervansi i aditivi, zbog čega je ABC sir omiljen među svim generacijama potrošača. U 40 godina postojanja ABC sir razvio je bogatu paletu okusa - classic, vlasac, šunka, kulen, tuna i čili, u pakiranjima od 20 grama do 5,5 kilograma - navode beljski mljekarci, ponosno ističući kako su tržišni lider u segmentu mliječnih i sirnih namaza.

Početak proizvodnje ABC svježeg krem-sira, u studenome 1980., vezan je uz Stojanku Bosančić, sada umirovljenu beljsku tehnologinju.

- Željeli smo od domaćeg mlijeka s naših farmi napraviti poseban, jedinstven proizvod, kremasti sir. Nakon nekoliko javnih kušanja zaključili smo da imamo pravi proizvod, jer su prve reakcije bile fantastične. Tajna je uvijek bila u jednostavnosti - kaže Stojanka Bosančić. ABC se prvih pet godina proizvodio samo u osnovnom okusu.

Ivica Getto
ABC sir jedan je od najvažnijih beljskih proizvoda, iznimno tražen i na domaćem i na stranom tržištu
Nova linija 2006.
Nova linija ABC sira u pogon je puštena u veljači 2006. i prva je važnija Agrokorova investicija u Belje. U nju je tada uloženo 15 milijuna kuna, a osim za opremu sredstva su utrošena i za rekonstrukciju objekta te razvoj nekoliko novih okusa, novu ambalažu i njezin dizajn.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike