Novosti
HOĆE LI BITI INTERESA ZA IMOVINU IZ STEČAJEVA?

Na prodaji putem e-dražbi više od 500 nekretnina
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Postoji bojazan da je nastavkom dražbi tržište pred velikim pritiskom

Nakon odgode uvjetovane pandemijom koronavursa, od 18. svibnja nastavljene su elektroničke javne dražbe za imovinu u stečajnim postupcima.


Ponavljaju se sada u onim krugovima u kojima su privremeno prekinute i prema istim uvjetima prodaje iz tih istih krugova. Nastavkom e-dražbovne prakse sada predstoji veliki posao, prodaja e-putem pred dražbovatelje stavlja 507 poziva u nekoliko tjedana, a s ciljem da se izbjegnu "čepovi". Naime, toliko je e-dražbi, njih 507, bilo odgođeno zbog epidemije koronavirusa. Kako bi se izbjeglo zagušenje, kaže stečajna upraviteljica Snježana Sudarević, ide se s dnevnim ritmom, gdje Fina objavljuje po nekoliko e-dražbi i prati dinamiku.

Bez "čepova"

Tako se već 18. svibnja na rasporedu za ponoviti našla i druga e-dražba za bivši Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj, što je najvrednija imovina stečajnog dužnika Zdravstvene ustanove za zdravstvenu rehabilitaciju i njegu u kući Vesna Veger, gdje je Sudarević stečajna upraviteljica. Druga e-dražba za Breznicu ponavlja se pod istim uvjetima prodaje koji su bili i u odgođenoj dražbi, a to znači da nekretnina ide prema početnoj cijeni od 3.810.000 kuna, uz 10-postotnu jamčevinu u odnosu na procijenjenu vrijednost te imovine, pa je jamčevina i dalje 762.000 kuna. Ponovljena druga e-dražba za ovu nekretninu završava 11. kolovoza.


Postoji bojazan da je nastavkom dražbi tržište nekretnina pred velikim pritiskom, i to u vrijeme gospodarske nesigurnosti, jer će se postupati krajnje oprezno kada je riječ o kupnji nekretnina. Sudarević drži da se ta situacija neće odraziti na to, jer "tko je imao ozbiljnu namjeru kupiti na e-dražbi nekretninu i ima sredstva za to, neće samo dva-tri mjeseca kasnije promijeniti mišljenje", kaže. "I sada će ju kupiti u ponovljenom e-dražbovnom postupku i prema cijeni koju drži prihvatljivom", dodaje Sudarević.


S obzirom na to da se u vrijeme izolacije gotovo sav život prebacio online, postavljeno je pitanje i zašto e-dražbe nisu nastavljene i u vrijeme epidemije i restrikcija. Različita su mišljenja struke o tome, dok Sudarević smatra da su se e-dražbe trebale nastaviti i u koronakrizi, jer takav oblik dražbovanja nema utjecaja na širenje zaraze, a stečajni upravitelj Tihomir Zec drži da je odluka Fine o odgodi svih e-javnih dražbi od 24. ožujka do 18. svibnja bila dobra i, dodaje, primjerena izvanrednim okolnostima prouzročenim širenjem koronavirusa. "Bez obzira na to što je odvijanje online dražbi bilo moguće, postavlja se pitanje bi li u takvim okolnostima i općoj psihozi uopće bilo interesa kupaca za kupnju nekretnina, a smatram da bi se nastavkom odvijanja dražbi samo otvorio prostor špekulantima da za male novce kupe nekretnine. Kako nisu faktički radili ni sudovi koji donose odluke na temelju rezultata tih dražbi, tada se odluka o privremenoj obustavi dražbi čini još logičnijom", smatra Zec. I u nekoliko stečajeva koje on vodi, dodaje, već u prvom navratu ide se s ponovljenim e-dražbama.

Odmrznute jamčevine

"Poznate su mi brojne situacije u kojima su kupci na dražbama dovršenim prije pandemije kasnije odustajali od plaćanja, ili su tražili od sudova odgode plaćanja, i vjerojatno bi malo tko u to vrijeme ‘lockdowna‘, kada je sve faktički stalo i bilo zaustavljeno, razmišljao o kupnji nekretnina", kaže Zec.


Nakon što je u vrijeme odgode e-dražbi prvotno odlučeno da sve uplaćene jamčevine za odgođene dražbe budu preknjižene na ponovljeno e-nadmetanje, kasnije je odlučeno da se one na zahtjev uplatitelja vraćaju, da se preknjižavaju samo one za koje uplatitelji nisu tražili povrat. Tako je Fina oslobodila značajan "zamrznuti" novac uplatitelja. "Naknadno su u Fini shvatili da je riječ o velikim iznosima koji su ‘zamrznuti‘ kroz za preknjižavanje zadržanu jamčevinu, a da se ‘oslobađanjem‘ tih sredstava mogu isplatiti plaće, podmiriti neki dobavljači, i drugo", kaže Sudarević. Stečajni upravitelj Zec smatra da odgoda dražbi neće imati za posljedicu zastoj u dinamici prodaje, ali zato smatra da će se cjelokupna situacija u vezi s koronavirusom u idućem razdoblju negativno odraziti na interes kupaca i općenito na cijene nekretnine koje se prodaju putem e-javnih dražbi u stečajnim postupcima.
Od početka 2020. do kraja ožujka, tj. početka koronakrize i odgoda e-nadmetanja, ukupno je u e-dražbama u stečajnim postupcima prodano 219 nekretnina.


Suzana Župan
NAJVIŠE PRODAJA VEĆ NA PRVOJ DRAŽBI
Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2015. do 31. ožujka 2020. godine, na elektroničkim javnim dražbama u stečajnim postupcima prodano je ukupno 2208 nekretnina. U tom razdoblju najviše ih je prodano već na prvoj e-dražbi - gotovo 700, potom na trećoj - 651, pa na drugoj - 550, a najmanje na četvrtoj e-dražbi - 316 nekretnina. Znači, u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na ukupan broj prodanih nekretnina na e-dražbama u stečajevima u pet godina, prodana je desetina svih nekretnina. E-dražbe u ovršnim postupcima, izvijestila je Fina, i dalje se neće provoditi sukladno odredbama Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. U vrijeme odgode u dražbama u ovršnim predmetima prolongirano je njih 1092, odnosno 1088 u ovrhama i četiri u postupcima osiguranja koji su dio ovrhe.
Od početka 2020. do kraja ožujka ukupno je u e-dražbama u stečajnim postupcima prodano 219 nekretnina
Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata