Kultura
U AULI GRADSKE KNJIŽNICE

Izložba o stradavanjima i važnosti Zagrebačke katedrale
Objavljeno 2. lipnja, 2020.

ZAGREB - Izložba "Prvostolna crkva zagrebačka: Atrium ecclesiae - forum populi", postavljena je u auli Gradske knjižnice u povodu Dana grada Zagreba kako bi se skrenula pozornost na važnost Zagrebačke katedrale i stradanja u potresima 1880. i ove godine, te važnost njezine obnove za Zagreb.

U skladu s koncepcijom izložbe autorice Dubavke Petek, voditeljice Zbirke Zagrabiensia u Gradskoj knjižnici, kroz šest plakata iščitava se povijest Zagrebačke katedrale i njezinih arhitekata, ali i simbolička uloga koju je ta građevina imala prilikom oba razorna potresa koja su pogodila glavni grad Hrvatske.

Pritom, istaknuto je, zanimljivo je primijetiti da su i nakon potresa 1880. mnoga arhitektonska idejna rješenja bila nazvana kontroverznima, kao što se i danas vode polemike oko obnove srušenih tornjeva. Hermanu Bolleu, tada glavnom arhitektu obnove svih kaptolskih zdanja, trebalo je više od 20 godina od potresa 1880. da bi u potpunosti završio obnovu.

Izložba je u auli Gradske knjižnice postavljena 27. svibnja, a kako je istaknuto, autorica je izborom knjiga i grafičke građe iz Zbirke Zagrabiensia pokušala skrenuti pozornost na važnost zagrebačke prvostolnice za hrvatski glavni grad.

Također, namjera je izložbe ukazati na važnost obnove katedrale koja je pretrpjela velika oštećenja u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., kao i u onome prije 140 godina - 9. studenoga 1880.

Izložba će biti dostupna i u virtualnom obliku, najavila je Petek.

(Hina)

Možda ste propustili...

ZBORNIK SUSRETA KNJIŽEVNIH KRITIČARA

22. svezak sa 276 stranica najopsežniji do sad

KONCERT HRT-A ZA POTPORU HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU

Dvoranu otvoriti glazbi i izvođačima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDENTI NADMAŠILI OČEKIVANJA

Loinjak: Ovo Biennale uistinu jest “big deal”

2

PRVA DRAMSKA PREMIJERA 20. OLJK-A

Antonia i Gordan mladenačku energiju nisu štedjeli na sceni

3

U GRADSKOM MUZEJU KORONI USPRKOS

Ljepota svakodnevice i toplog humora