Svijet
BiH

Radončić podnosi ostavku, raspada se vladajuća koalicija?
Objavljeno 2. lipnja, 2020.

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine najavio je u utorak kako će podnijeti ostavku na tu dužnost, što je ujedno naznaka raspada koalicije koja je na vlasti na državnoj i razini Federacije BiH.

On je u izjavi za portal Klix kazao kako su razlozi zbog kojih ponosi ostavku to što vladajuća koalicija očevidno ne funkcionira te afera oko nabavke respiratora za bolnice, ali i različita viđenja načina na koji bi trebalo rješavati migrantsku krizu.

Okosnicu vlasti u BiH odnosno u Federaciji čine HDZ BiH i Stranka demokratske akcije, koja je pak u koaliciju kao svoje partnere uvela Radončićev Savez za bolju budućnost (SBB) te Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Na državnoj razini partner im je blok okupljen oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a svi oni zajedno jedva su sastavli vlast potkraj 2019. godine, gotovo dvije godine nakon izbora.

Odnosi između HDZ BiH i SDA već mjesecima su zategnuti, a te dvije stranke od izbora provedenih 2018. nisu bile u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlade Federacije koju još uvijek vodi Fadil Novalić, sada pod istragom za sumnjivu nabavku respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. 

Radončić je izjavio kako je jasno da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH.
"Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke", kazao je Radončić.

Da je njegovo partnerstvo sa SDA pred raspadom postalo je razvidno nakon što je klub zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu parlamenta Federacije u ponedjeljak najavio kako je spreman poduprijeti zahtjev oporbe za smjenom ili ostavkom premijera Novalića.

U Novalićevu obranu, nakon što se našao pod istragom Tužiteljstva BiH, odlučno je stala SDA, čiji je on i član. Iz te su stranke otvoreno napali glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić optuživši je da "progoni istaknute Bošnjake".

Radončić je takve istupe dužnosnike SDA odbacio iskazujući potporu državnom tužiteljstvu.

"Ja sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcioniraju aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram tko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti politička stajališta na način da se pravi haranga na Tužiteljstvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", kazao je Radončić. (Hina)

Možda ste propustili...

STVARANJE “GOLEMOG EMOCIONALNOG RAZDORA” S KRŠĆANSKIM ZEMLJAMA

Grčka poziva Tursku da zadrži status Aje Sofije

ODGOVOR IZ PEKINGA

Kina cenzurira medije SAD-a

DEVET NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U Sloveniji pada broj oboljelih