Osijek
KREĆE ENERGETSKA OBNOVA VRTIĆA

Djeca iz Latice u Jelenko,
a iz Potočnice u Sunčicu
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Od 1. srpnja krenut će se s ozbiljnijim građevinskom radovima, poručuju iz Grada

Ugovori za energetsku obnovu Latice i Potočnice su potpisani, gradilišta su prijavljena i radovi uskoro počinju, poručuju iz Grada Osijeka, no roditelji djece iz ta dva vrtića i dalje imaju upitnik iznad glave - kamo će s mališanima preko ljeta?

Naime, otkako je Dječji vrtić Osijek najavio da će ovo ljeto proći bez uobičajenih dežurstava, odnosno da će vrata svih vrtića izuzev onih koji idu u energetsku obnovu biti otvorena, dodatnih informacija o tome pitanju još nema. "Ne znamo ništa. Prošlo smo ljeto imali istu priču. Vrtić nam je bio zatvoren preko ljeta zbog energetske obnove, koja se međutim nije dogodila. Nismo htjeli dijete slati na dežurstvo u vrtić koji nam je bio daleko jer nam to zbog mog radnog vremena i činjenice da suprug i ja dijelimo jedan automobil nije bilo izvedivo. I nakon što smo riješili čuvanje kod kuće, tek u kolovozu su objavili da se na vrtiću neće ništa raditi! Sada tvrde da radovi uskoro počinju. Koji će vrtić biti dostupan mome djetetu, hoćemo li imati izbor s obzirom na to da će svi ostali vrtići raditi, kada ćemo to doznati? Zabrinjava me i to što čujemo da bi radovi mogli početi već ovog mjeseca - znači li to da će naša djeca biti izmještena u druge vrtiće i prije srpnja?“ pita se majka petogodišnjakinje koja ide u Potočnicu, inače jedan od najvećih objekata u sustavu gradskih vrtića, koji je ujedno i jedini dežurni objekt dostupan djeci roditelja koji u smjenama rade i subotom.

Sustav dežurstava
Iz Dječjeg vrtića Osijek umiruju roditelje djece iz Latice i Potočnice i poručuju im kako će njihovi mališani na vrijeme biti zbrinuti u sustavu dežurstva, koje je previđeno samo za ova dva vrtića. Čekaju se samo službene upute Grada Osijeka kao osnivača DVO-a o plaćanju.

"Za djecu iz spomenuta dva vrtića sve je već organizirano. S izvođačima radova dogovoreno je da oni radovi koji će se obavljati u lipnju budu takve prirode da ne dolazi u pitanje sigurnost djece, tako da ona svakako do kraja ovoga mjeseca ostaju u Potočnici i Latici. Od 1. srpnja krenut će se s ozbiljnijim građevinskim radovima, pa će tako djeca biti premještena u druge vrtiće. Djeca iz Potočnice bit će usmjerena na podcentar Sunčica, koji će ujedno u srpnju i kolovozu biti vrtić koji radi do 21 sat za potrebe svih roditelja koji rade u smjenama. Djeca iz Latice bit će usmjerena u podcentar Jelenko. Preko ljeta će subotom biti otvoren podcentar Radost“, poručuje ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj. Dodaje kako će uskoro u vrtićima biti provedena anketa o potrebi korištenja usluga gradskih vrtića i jaslice preko ljeta, koja kasni zbog aktualne javnozdravstvene situacije.

Podsjetimo, u Potočnici i Latici planirana je zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete novom baziranom na LED tehnologiji, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrada, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. U Potočnici će se dodatno raditi na zamjeni starog kotla za grijanje, a u Latici ugradnja sustava ventilacije u športsku dvoranu. Vrijednost energetske obnove iznosi približno 4,2 milijuna kuna, a u konačnici se očekuje ušteda toplinske energije u Potočnici od 72, a u Latici od 64 posto. Riječ je o investiciji vrijednoj 4,2 milijuna kuna, koja je bila "na čekanju" od lani zbog niza poteškoća u postupku javne nabave.

Djeca novozaposlenih
Dodajmo svemu još jednu dobru vijest iz DVO-a koja se odnosi na roditelje koji su u vrijeme epidemije, nakon dugo vremena, dobili posao, a čiji mališani nisu bili u sustavu gradskih vrtića. Stoga su oni svoju potrebu za trenutnim upisom djece u podcentre Dječjeg vrtića Osijek, zbog zapošljavanja drugog ili oba roditelja, imali priliku iskazati u sklopu redovnih upisa u iduću pedagošku godinu, a iz DVO-a obavještavaju: upisi za sve one koji udovoljavaju uvjetima - odobreni su. Iz Uprave DVO-a poručuju kako i na ovaj način gradska predškolska ustanova pruža potporu mladim obiteljima prilikom uključivanja roditelja na tržište rada. “Radi upisne procedure sve njih kontaktirat će naša pravna i financijska služba te će upisi biti odobreni bez obzira na aktualnu situaciju”, poručuje ravnateljica Štambuk Čabaj. Dodaje i kako će djeca nakon upisa i plaćanja akontacije biti uključena u one vrtiće u kojima za njih trenutačno ima mjesta.

Ivana Solar
ZAVRŠNE SVEČANOSTI NEĆE SE ODRŽATI
Kako su za oproštaj od školskih klupa ove godine ostali uskraćeni osmaši i maturanti, slučaj je to i s predškolcima koje su tradicionalno odgojiteljice u posljednjim vrtićkim danima ispraćale u sklopu završnih svečanosti. Naime, zbog mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koje uključuju zabranu ulaženja roditelja u zgrade vrtića te okupljanje više od 40 osoba na jednom mjestu, završne su svečanosti otkazane. “Vjerujemo da će roditelji i djeca biti razočarani. Priredbe u sklopu kojih su se djeca opraštala od vrtića lijepa su tradicija, no trenutno, zbog aktualnih mjera, nema prostora za njihovo održavanje. No, sigurni smo, djeca će se od odgojitelja i vrtića već oprostiti na drugi način”, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj. Ističe i kako je proteklih dana dio roditelja predškolaca koji je već ispisao djecu iz vrtića, misleći da će strože mjere prevencije COVID-a potrajati do jeseni, podnio zahtjev da se dijete vrati u vrtić od 1. lipnja samo da bi moglo sudjelovati u završnoj svečanosti. “Mi ćemo u dogovoru s našim osnivačem, Gradom Osijekom, svima koji su se zbog izvanrednih uvjeta ispisali iz Dječjeg vrtića omogućiti da se ponovno upišu. No apeliramo na roditelje koji doslovno žele opet upisati dijete samo zbog završne svečanosti - da to onda ne čine”, poručuje ravnateljica.
Od 1. lipnja u DVO-u 1862 mališanja
Dok je protekla dva i pol mjeseca (od 16. ožujka) ukupan broj djece u podcentrima Dječjeg vrtića Osijek varirao od 20 do 65 te nakon popuštanja mjera od 500 do 1000, gradski vrtići od 1. lipnja bilježe drastičan porast broja djece koja su se vratila u sustav. Tako ih je jučer (ponedjeljak) u svim podcentrima DVO-a ukupno bilo 1862, a očekuje se da će ova brojka u idućim danima dodatno rasti. Stručni djelatnici Dječjeg vrtića Osijek savjetuju roditeljima kako pripremiti mališane za povratak u svakodnevicu i tako im olakšati proces adaptacije. Tako, ističu, vrtićarcima valja najaviti i objasniti da im roditelji više ne smiju ulaziti u vrtić, nego da će ih na vratima dočekati odgojiteljice, zbog čega pojedine odgojiteljice nose zaštitne maske, zašto je važno češće prati ruke te, ono najvažnije i najtužnije - zašto ne bi trebali grliti prijatelje.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana