Autoglas
NAJVIŠA OCJENA U POGLEDU SIGURNOSTI

Tri Toyotina modela odlična na provedenom crash testu
Objavljeno 2. lipnja, 2020.

Toyotini modeli Alphard/Vellfire, RAV4 i Raize osvojili su najviše ocjene u ocjenjivanju sigurnosnog djelovanja po JNCAP-u (Japanski program ocjene novih vozila) za 2019. godinu. Modeli Alphard/Vellfire osvojili su, drugu put zaredom, najvišu ocjenu u preventivnom sigurnosnom djelovanju, RAV4 u preventivnom sigurnosnom djelovanju - najviša ocjena od pet zvjezdica u zaštiti pri sudaru, a Raize je osvojio pet zvjezdica u zaštiti pri sudaru.

JNCAP sustavno provjerava svoje načine ispitivanja i standarde ocjenjivanja, uzimajući u obzir stvarne prometne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protumjera. U pogledu preventivnog djelovanja, JNCAP je 2018. dodao na popis stavki za ocjenu i samostalni kočni sustav u nuždi, koji prepoznaje pješake pod javnom rasvjetom noću, s obzirom na činjenicu da u Japanu pješaci često stradavaju noću u prometnim nesrećama. Osim toga, u ispitivanju za 2019. godinu na popis stavki za provjeru dodana je i provjera samostalnog kočnog sustava u nuždi - za pješake – za primjenu noću, bez javne rasvjete. Alphard/Vellfire i RAV4 opremljeni su najnovijim sklopom Toyota Safety Sense – sustavom predsudarne zaštite koji otkriva pješake noću – te su ostvarili najvišu ocjenu u ovoj provjeri preventivnog sigurnosnog djelovanja.

JNCAP je, osim toga, izmijenio svoje kriterije za ocjenu zaštite pri sudaru koji bolje ocrtavaju ponašanje starijih osoba, te koristio nove testne lutke koje točnije predstavljaju ljudsko tijelo u poznim godinama. U tim uvjetima, RAV4 i Raize ostvarili su ocjenu pet zvjezdica, najvišu moguću u ocjenjivanju zaštitnog djelovanja u slučaju sudara. Iako se broj pogibija i ozljeda u prometnim nesrećama smanjuje iz godine u godinu, tragične nesreće se i dalje događaju. U želji ostvarivanja konačnog cilja, nula smrtnih ishoda u prometnim nesrećama, Toyota razvija vozila uzimajući u obzir različita gledišta, kao što su unaprjeđivanje i širenje korištenja preventivnog zaštitnog paketa zvanog Toyota Safety Sense, korištenje tehnologije povezivanja i razvoj automatizirane vožnje. To se sve čini kako bi se broj prometnih nesreća sveo na najmanji mogući.

Ovi podatci sadrže rezultate ocjene sigurnosti za vozila dostupna na domaćem tržištu na temelju ispitivanja koja uključuju provjeru preventivnog sigurnosnog djelovanja, provjeru zaštitnog djelovanja pri sudaru te provjeru djelovanja u zaštiti pješaka.

Milan Bugarić