Regija
ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA

Učenici iz Josipova u obnovljenoj školi
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Dvanaestero učenika iz Područne škole u Josipovu ove školske godine nije bilo u svojoj školi sve do prošloga tjedna. Kako je energetska obnova školske zgrade počela u rujnu prošle godine, a potom se pojavio koronavirus, u utorak, 26. svibnja, njih dvanaestero u razrednim odjelima od prvog do četvrtog razreda prvi je put ušlo u obnovljenu školu i novu učionicu. Ovo je 35. škola koja je sagrađena ili obnovljena u posljednjih desetak godina, a druga od prošlogodišnjeg rujna, kada je susjedno naselje, Bakić, dobilo novu zgradu. Upravo su u njoj mališani iz Josipova pohađali nastavu dok je njihova škola bila "pod radovima". Projekt je to Virovitičko-podravske županije, napisan u suradnji s VIDRA-om, a za čim su sami stanovnici ovog naselja u Općini Sopje s približno stotinu domaćinstava iskazali želju.

Na svečanosti završetka radova, uz saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, između ostalih, bio je i predsjednik Županijske skupštine VPŽ-a Miran Janečić, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Vesna Šerepac i ravnateljica OŠ E. Kumičića Slatina Božica Majhen, koja je i pozdravila nazočne.

– Trenutno na području naše županije provodimo energetske obnove OŠ Suhopolje, OŠ I. G. Kovačića Gornje Bazje, OŠ P. Preradovića Pitomača, kao i energetsku obnovu sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici. U planu su nove energetske obnove jer očekujemo novi raspis natječaja. Tu su i novi vrtići, njih ukupno 11 na području županije. U posljednjih godinu dana sagradili smo i novu školu u Bakiću, a uskoro kreće obnova i adaptacija područne škole u Vukosavljevici i gradnja škole u Kladarama. Bazirali smo se na stvaranje boljih uvjeta u manjim područnim školama jer sva djeca, ma gdje ona živjela, trebaju imati iste uvjete za obrazovanje, kako u gradovima tako i u naseljima kao što je, primjerice, Josipovo. Kroz ovu energetsku obnovu djeca i učitelji imaju bolje uvjete za obrazovanje, no ostvarit će se ušteda na energentima, a sva ušteđena sredstva uložit ćemo za poboljšanje obrazovnih uvjeta na području naše županije – naglasio je župan Igor Andrović.

Projektom od oko 600.000 kuna (sredstva su izdvojili Virovitičko-podravska županija, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Općina Sopje) u zgradi koja je sagrađena 1957. godine i kojoj je ovo prva temeljita obnova zamijenjena je vanjska stolarija, postavljene su toplinske izolacije stropa prema negrijanom tavanu i vanjskih zidova. Postavljeno je novo krovište, ugrađen je energetski učinkovitiji sustav grijanja i termostatskih radijatorskih ventila, a djeca su dobila i potpuno novu učionicu s namještajem. Procijenjena ušteda energije iznosi 63,41 posto, a istodobno će biti smanjena razina štetnih emisija CO2 u okoliš i korisnicima škole će se osigurati kvalitetan prostor te zdravije okruženje i ugodniji uvjeti rada. Radove je izvela Bistra d.o.o. Đurđevac, a stručni nadzor proveo je King Art studio Virovitica.

Dijana Stanić Rešicki
Asfalt od Kapinaca do Josipova
​Prigodom obilježavanja završetka radova na energetskoj obnovi Područne škole u Josipovu, moglo se čuti kako će se ove godine krenuti s asfaltiranjem ceste od Kapinaca do Josipova. O tome su govorili i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Igor Andrović, na čiju je ideju i potakuta ova inicijativa, i načelnik Općine Sopje Berislav Androš… Riječ je o četiri kilometra makadama, čime će se stanovnicima Josipova ubrzati i poboljšati prometna povezanost kako s Viroviticom tako i Osijekom. Radove, koji će početi ove godine, zajednički će financirati Virovitičko-podravska županija (ŽUC) i Općina Sopje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOBRA VIJEST IZ BARANJE

U prvi će razred 20-ak djece više nego rujna 2019.

2

IZ ŽUPANJSKE POSAVINE TRI KANDIDATA

Na izbornim listama su dva Štitarca i Županjac

3

PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac