Mozaik
RADIO OSIJEK: DANAS XI. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

U trosatnom programu na radiju i internetu nastupaju brojne tamburaške zvijezde
Objavljeno 1. lipnja, 2020.

Jedanaestu godinu zaredom Hrvatski radio Osijek organizira Memorijal Darka Paurića. Memorijal će biti održan danas, 1. lipnja, s početkom u 18 sati, uz posebne uvjete prilagođene epidemiološkoj situaciji. Naime, ove godine publika će biti samo uz radio i društvene mreže.

- Osim što se na memorijalima Darka Paurića sjećamo našeg glazbenog urednika koji nas je prerano napustio 2009., jedinstvenim tamburaškim događajem promoviramo kvalitetu tamburaškog muziciranja i ističemo značenje tambure u hrvatskoj glazbi. Ove godine koncert organiziramo 1. lipnja, na dan kada je prema poznatim povijesnim zapisima 1943. godine počelo emitiranje programa Radija Osijek. Slavimo, dakle, 77. rođendan - poručuju s Radija Osijek. Ovo je godina u kojoj slave i brojna velika imena hrvatske tamburaške glazbe, tako da su odlučili okupiti slavljenike - tamburaški sastav Zvona iz Đakova, Stjepana Jeršeka Štefa, Šimu Jovanovca i Antuna Nikolića Tucu.

Đakovačka Zvona vrhunski su tamburaši koji ove godine slave 25 godina od osnutka, Stjepan Jeršek Štef obilježava 50 godina glazbene karijere, što je trebao proslaviti i velikim koncertom u Zagrebu, Šima Jovanovac svojih 55 godina karijere namjeravao je proslaviti s pet koncerata od kojih je jedan održan u Osijeku, a upitni su ostali koncerti koji su planirani kako bi se održali u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu. Osnivač Slavonskih bećara i vođa nekadašnjeg Velikog tamburaškog orkestra Radija Osijek te naš dugogodišnji glazbeni urednik Antun Nikolić Tuca uz tamburu i tamburašku glazbu živi punih 70 godina, tako da će ovogodišnji Memorijal biti prilika da istaknemo i njegov značaj u razvoju tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Memorijal će uveličati još jedan vrhunski tamburaški sastav, a to su Žeteoci. I oni uskoro slave vrijednu obljetnicu - 30 godina kontinuiranog djelovanja.

Program će trajati gotovo tri sata, a bit će prenošen u programu Radija te na društvenim mrežama. Strogo će se poštovati propisane mjere epidemiologa, tako da će izvođači nastupati uz jednosatne pauze i neće se moći susresti u velikom studiju Radija Osijek.

- Ova tamburaška poslastica trebala se održati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Zbog nove situacije bili smo prisiljeni odustati od takvih planova, no ne želimo prekidati tradiciju koju smo pokrenuli prije 11 godina - kažu na Radiju.

Koncert će voditi Danijela Šandor, voditeljica koja je na Radiju Osijek nastavila voditi Ritam Šokadije, emisiju koju je osmislio i godinama uređivao Paurić. T.Kvorka
Uz to, obilježava se 77. rođendan Radija Osijek, jer je s emitiranjem počeo 1. lipnja 1943.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa