Zdravlje
POSAO I DJECA

Zaposlene majke nose najveći teret karantene
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Zaposlene majke u Europi i SAD-u nose najveći teret vođenja kućanstva i brige o djeci u vrijeme karantene i mnoge od njih s time se teško nose, pokazalo je istraživanje. Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja. “Žene već predugo nose najveći teret vođenja kućanstva, a ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo”, rekla je Rachel Thomas iz američke udruge za ženska prava LeanIn.Org. “Potreban nam je kulturni zaokret u našim domovima i u našim tvrtkama... Iskoristimo ovaj trenutak da bismo stvorili bolje uvjete rada i života za sve”, dodala je.

Stručnjaci kažu da je teret pandemije pao na teret žena na više načina, od porasta obiteljskog nasilja do pada prihoda, jer su neke napustile posao kako bi mogle obavljati nove dužnosti u vrijeme koronakrize.

Nakon što je karantena zatvorila škole i prisilila građane da ostanu kod kuće, aktivisti za ljudska prava pozvali su muškarce da preuzmu svoj dio odgovornosti. Broj neplaćenih radnih sati odrađenih kod kuće ženama se gotovo udvostručio i iznosi 65 sati tjedno, prema 50 sati koje obave muškarci. Oko dvije trećine ispitanih žena reklo je da je zabrinuto za svoje mentalno zdravlje, u odnosu prema 50 posto muškaraca.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike