Svijet
RUSIJA UBLAŽAVA MJERE

Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana
Objavljeno 28. svibnja, 2020.


MOSKVA - Kremlj je u četvrtak pohvalio moskovske vlasti nakon što je grad objavio najniži dnevni porast broja zaraženih koronavirusom od 23. travnja, no neki kritičari dovode u pitanje prijavljene podatke.

Dužnosnici kažu da se epidemija u Rusiji stabilizirala, a predsjednik Vladimir Putin objavio je da će se vojni mimohod u povodu Dana pobjede 9. svibnja održati 24. lipnja.

Moskva će početi ublažavati mjere karantene u ponedjeljak. Mnoge su regije već počele popuštati mjere.

Zbog širenja zaraze, posljedica ruske karantene i niskih cijena nafte u svijetu, pandemija koronavirusa postala je jedan od najvećih izazova Vladimiru Putinu u njegovoj vladavini dugoj više od dva desetljeća.

Vlasti su objavile podatke o 8371 novozaraženoj osobi u četvrtak, čime je ukupan broj dosegao 379.051 zaraženih, treći najveći u svijetu nakon SAD-a i Brazila.

Broj umrlih povećao se na 4142 nakon što je tijekom noći umrlo 174 ljudi.

Žarište epidemije, prvotno u Moskvi, sada je u ruskim pokrajinama.

Moskva je  dosad bila najteže pogođen grad, no broj novih slučajeva pao je na 2054 u četvrtak, u odnosu na vrhunac od 6703 novozaraženih 7. svibnja. 

Broj umrlih u Rusiji mnogo je niži nego u drugim državama sa sličnim brojem zaraženih, što je izazvalo rasprave a mnogi kritičari podatke dovode u pitanje.

Vlasti međutim stoje iza tih službenih brojki te kažu da su točnije od podataka drugih zemalja.

(Hina)

Možda ste propustili...