Novosti
ORUŽANE SNAGE

Promaknuća i pohvale za vojnike
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
U povodu 29. obljetnice Oružanih snaga RH u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman uručeni su u četvrtak izvodi o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane i HV-a.

Načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, čestitao je svim pripadnicima OS-a njihov dan prisjetivši se povijesnog postrojavanja 28. svibnja 1991. i prve smotre Zbora narodne garde na stadionu NK-a Zagreb u Kranjčevićevoj te svih koji su dali doprinos stvaranju Oružanih snaga i obrani domovine, posebice poginulih, nestalih i preminulih. Hrvatska vojska nastala je i razvijala se u Domovinskom ratu pokazujući da je spremna obraniti i osloboditi hrvatska okupirana područja i nakon rata se nastavila razvijati i mijenjati u skladu sa sigurnosnim procjenama i potrebama društva, istaknuo je Hranj. Hrvatska je danas članica NATO-a i EU-a, čemu je i HV dao doprinos u ostvarenju tih strateških ciljeva. Izrastao je u profesionalnu i respektabilnu vojnu silu koja svakim danom pokazuje i dokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti za puni doprinos miru i stabilnosti u svijetu zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim institucijama, naglasio je.

Dodao je da su sposobnost i spremnost HV-a pokazali nedavno kada su se stavili na raspolaganje u teškim trenutcima pandemije i potresa.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović kratko je rekao kako neće biti političkih govora, jer se u predizbornoj kampanji lako kaže kriva riječ. Nazočnim pripadnicima OS-a, uz čestitke, rekao je kako će im na nekoj idućoj promociji vjerojatno čestitati neki novi predsjednik ili predsjednica, što je otvorilo pitanje hoće li se kandidirati na idućim predsjedničkim izborima. Na ponovljeni upit znači li to da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat, Milanović je kratko rekao - pustite to. H