Regija
ČUVARICE KULTURNE BAŠTINE

Radionice očuvanja tradicijskih običaja
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
KLADARE - Udruga "Čuvarice kulturne baštine" iz Kladara pokrenula je projekt "Mladi ruralci" u partnerstvu s Kulturno-umjetničkom udrugom "Graničar" iz Okrugljače. Ukupna vrijednost projekta je 99.955,34 kune, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 89 tisuća kuna i Općine Pitomača s 10.955,34 kune. Projekt traje devet mjeseci.


- Tijekom provedbe predviđeno je 16 radionica na kojima će mladi od 16 do 30 godina učiti narodne običaje kao što su ukrašavanje starinskih predmeta dekupaž-tehnikom, sviranje etnoskladbi na tamburici, tkanje, šivanje i pletenje, gatanje, kuhanje, izrada sapuna i prirodne kozmetike, čijanje perja, priprema tradicionalnih slastica i slikanje na platnu. Održat ćemo i predavanja s ciljem informiranja mladih o osnivanju vlastitog poduzeća i koje sve projekte mogu provesti u sklopu svog poduzeća - rekla je voditeljica projekta Tea Kranjčec.
Do sada su održane radionice ukrašavanja starinskih predmeta dekupaž-tehnikom te pripreme tradicionalnih slastica i sviranja etnoglazbe na tamburici, a uskoro slijede nove. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike