Magazin
TJEDNI OSVRT

Prijeti li Škorinu Domovinskom pokretu raspad?
Objavljeno 29. svibnja, 2020.

Koncept Domovinskog pokreta Miroslava Škore i okupljanja hrvatske desnice, najblaže rečeno, zbunjujući je i kada je riječ o imenima, njihovim ideološkim svjetonazorima, koji se baš i ne podudaraju, i kada je riječ o neizbrušenim programskim smjernicama. Kako je već primijećeno, ne radi se ni o kakvoj kultiviranoj i pristojnoj desnici, nego o slabašnoj platformi desnih populista.

Ipak, na desnom pravcu nastala je opća gužva, naročito sada, uoči parlamentarnih izbora. Prema anketama, Škoro bi mogao računati na oko 13 posto glasova birača, što bi značilo respektabilan broj zastupničkih mjesta, kao i koalicijski potencijal. I politički analitičar Žarko Puhovski Škori pripisuje potencijal za dvoznamenkast broj saborskih mandata, ali pod uvjetom da ne dođe do daljnjeg raspadanja i fragmentiranja na desnici. Već danas je, kaže, vidljivo da mu nije uspjelo ujediniti baš sve glavne aktere. Ali mogao bi mu se dogoditi i jednoznamenkasti broj jer u Dalmaciji i ne stoji najbolje, gdje mu je bitan konkurent Most, u Zagrebu gotovo i nema šansi, a sve upitnija postaje i Slavonija, čak i s vukovarskim “kapitalcem” Ivanom Penavom, za kojeg se ne zna da li više šteti ili koristi. No, kako god, nagađa se i o mogućoj postizbornoj koaliciji s HDZ-om, ako to za tu stranku bude nužno, a što premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković za sada odbija. Ali i tu dolazimo do problema, o čemu Puhovski precizira: “Škorin pokret je razjedinjen i nema nikakve sumnje da će ga, ako uđe u parlament, ljudi poput Hasanbegovića napustiti u trenutku u kojem se sklopi koalicija s HDZ-om. A hoće, jer realno ne postoji alternativa osim velike koalicije HDZ-a i SDP-a, koju zasad navodno nitko ne želi”, navodi Puhovski. Dakle, Domovinskom pokretu predviđa se raspad nakon izbora i eventualne koalicije s HDZ-om, a čuje se i mišljenje da će i Plenković ići na to da ih nakon izbora razjedini. Jer i on je skeptičan i oprezan, pa izjavljuje: “Njegovi partneri prosuli su toliko žuči na račun HDZ-a... To nije moje društvo!... Škoro je već dokazao da je izvrstan koalicijski partner SDP-u”, narugao se Plenković.

Na kraju, bilo bi baš zanimljivo znati i to što, primjerice, Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, i ne samo on, misli o Škorinoj izjavi: “Nitko u mojoj blizini ne veliča Pavelića i NDH. Takve bih istog trenutka osudio, izbacio i više nikad ne bi sjedili sa mnom za stolom.” I ta izjava u konačnici mnogo govori o tome da mu očito i nije baš najbistrije koga je sve okupio oko sebe, a i da bi do raskola još jedne od famoznih trećih opcija ipak moglo doći, prije ili poslije, nebitno.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike