Magazin
KRATKO I JASNO: FRANS TIMMERMANS

Strategijom “od polja do stola” za bolju ravnotežu prirode
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
IZVRŠNI POTPREDSJEDNIK ZA EUROPSKI ZELENI PLAN

Europska komisija nedavno je donijela dvije nove strategije: sveobuhvatnu strategiju za bioraznolikost, čiji je cilj vratiti prirodu u naš život, i strategiju “od polja do stola”, za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav. Te se dvije strategije međusobno dopunjuju i združuju prirodu, poljoprivrednike, poduzeća i potrošače u zajedničkom zauzimanju za konkurentno održivu budućnost.

Strategija “od polja do stola” promiče globalni prelazak na održive prehrambene sustave u bliskoj suradnji s međunarodnim partnerima. Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan, u povodu toga je izjavio:

- Kriza izazvana koronavirusom pokazala nam je koliko smo ranjivi i koliko je važno ponovno uspostaviti ravnotežu između ljudskog djelovanja i prirode. Klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti u ovom trenutku čine veliku opasnost za čovječanstvo. U središtu zelenog plana su strategija za bioraznolikost i strategija “od polja do stola”, koje pozivaju na novu, bolju ravnotežu prirode, prehrambenih sustava i bioraznolikosti, zaštitu zdravlja i dobrobiti naših građana te istovremeno povećanje konkurentnosti i otpornosti EU-a. Te su strategije važan dio velike tranzicije koju pokrećemo.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, također je objasnila strategiju EU-a “od polja do stola”:

- Moramo krenuti naprijed i pobrinuti se da prehrambeni sustav EU-a postane pokretačka snaga održivosti. Strategija “od polja do stola” pozitivno će utjecati na sve načine na koje se proizvodi, kupuje i konzumira hrana, koja će koristiti zdravlju naših građana, društava i okoliša. Ona nudi priliku da prehrambene sustave dovedemo u sklad sa zdravljem planeta, pobrinemo se za sigurnost opskrbe hranom te svim Europljanima osiguramo zdravu i ekološki prihvatljivu hranu.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius iznio je svoje mišljenje o toj temi koju promovira Europska unija:

- Priroda nam je toliko važna i za tjelesnu i duševnu dobrobit. Filtrira nam zrak i vodu, regulira klimu i oprašuje usjeve. A mi se ponašamo kao da je nevažna, i zato je gubimo brže nego ikad prije. Nova strategija za bioraznolikost dopunjava ono što je dosad funkcioniralo novim instrumentima koji će nas voditi do stvarne održivosti, na korist svima. EU želi zaštititi i obnoviti prirodu, pridonijeti gospodarskom oporavku od trenutačne krize i otvoriti put ambicioznom globalnom okviru za zaštitu bioraznolikosti cijelog planeta. (EK/DJ)
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike