TvObzor
CATE BLANCHETT

Dvostruka oskarovka koja je u glumi završila slučajno
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
S obitelji se preselila u rodnu Australiju kako bi djecu podizala daleko od razmaženog filmskog svijeta

Cate Blanchett nesumnjivo je zvijezda, ali ni po čemu tipična. Ne trči za samopromocijom, ne puni stranice tabloida skandaloznim ispadima, ne mijenja svaki čas partnere, mrzi selfieje i ne oglašava se na Twitteru. Čak i ne živi među filmskim svijetom na Beverly Hillsu, nego je za trajnu adresu prvo odabrala Englesku, i to priobalni gradić Brighton, zatim se s obitelji preselila u rodnu Australiju, gdje je kupila kuću u Sydneyu, kako bi djecu podizala daleko od razmaženog filmskog svijeta, a nedavno je obiteljsku bazu opet preselila u Veliku Britaniju, u idilično malo mjesto u istočnom Sussexu.

Slavna glumica, poznata po karakternim ulogama snažnih žena, povijesnih junakinja i kraljica, ali i palih osoba, uništenih životnim okolnostima, prošla je dalek put od početaka svoje karijere do današnjeg statusa ikone stila i velike dramske dive. Iako je jedna od najboljih i najplaćenijih glumica u Hollywoodu, njezina se karijera dogodila posve slučajno. U Melbourneu je studirala ekonomiju i likovnu umjetnost, ali je nakon godinu dana odustala i otišla putovati svijetom. U Egiptu su je spazili producenti boksačkog filma Kaboria i pitali bi li glumila američku navijačicu u filmu. Cate je bio potreban novac pa je pristala, a nakon povratka u Australiju odmah je upisala glumu na Nacionalnom institutu dramske umjetnosti u Sydneyu, na kojem je diplomirala 1992.

Karijeru je započela u kazalištu, kojem se i danas rado vraća. Rad na kazališnim daskama donosi joj mnoga priznanja, i publike i kritike. Zanimljivo je da je Cate prva osoba koja je iste godine dobila kazališnu nagradu kritičara za najbolju debitanticu i za najbolju glavnu ulogu u drami. Prvi "pravi" film (Paradise Road) snimila je tek 1997., a upravo kada se počela zahuktavati njezina filmska karijera, upoznala je i budućeg supruga Andrewa Uptona. U početku ga je smatrala arogantnim i umišljenim, no među njima je zaiskrilo jedne noći uz partiju pokera kod prijatelja, pa je novopečeni par te noći zajedno otišao kući. Ostalo je povijest - vjenčali su se tri tjedna poslije, netom prije Cateina odlaska u Englesku.

Razlog njezina naglog odlaska iz Australije bio je snimanje koje ju je lansiralo u zvjezdanu orbitu. Riječ je o filmu Elizabeth, o engleskoj kraljici Elizabeti I., koju je vrsno utjelovila upravo Blanchett i za svoju izvedbu pokupila hvalu kritike i brojne nagrade. Slijedile su zapažene uloge u filmovima kao što su Talented Mr. Ripley i sva tri nastavka The Lord of The Rings, a onda i suradnja s velikim Martinom Scorseseom, za kojeg je 2004. utjelovila Katharine Hepburn u filmu The Aviator. Za tu je ulogu osvojila svog prvog Oscara, u kategoriji najbolje sporedne glumice. Onog za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je devet godina poslije, za glumu u Blue Jasmine Woodyja Allena. Svakako treba spomenuti i njezine sjajne uloge u filmovima: Babel (2006.), I‘m Not There (2007.), The Curious Case of Benjamin Button (2008.) i Carol (2015.).

Osim za glumu Blanchett zaslužuje priznanje i za stil odijevanja. I dok mnoge glumice znaju zastraniti, ona drži konstantu i svake se godine nađe na raznim listama najbolje odjevenih žena svijeta.

- Volim nove ideje i neumoran ritam mode, ali joj se ne pokoravam. Moj se stil mijenjao tijekom godina, ali je u njegovoj osnovi i dalje ljubav prema izvanrednom kroju - izjavila je nedavno.

Za očekivati je da će nas Cate Blanchett i sljedećih desetljeća osvajati i svojom pojavom i svojim ulogama.

Danijel Miklić
OSOBNA ISKAZNICA


IME I PREZIME:

Catherine Élise Blanchett

DATUM ROĐENJA:

14. svibnja 1969.

MJESTO ROĐENJA:

Ivanhoe, Australija

LJUBAV:

suprug Andrew Upton

DJECA:

Kći Edith i sinovi Dashiell, Roman i Ignatius
Najčitanije iz rubrike