Sport
SPORTOVI U SAD-U TRAŽE NAČIN KAKO DOVRŠITI ZAPOČETE SEZONE

Cuban za NBA doigravanje s 20 klubova
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban predlaže da u nastavku prekinute sezone u NBA ligi u borbi za prvaka sudjeluje 20 umjesto uobičajenih 16 momčadi, ali smatra da bi svih 30 klubova moralo odigrati još pet do sedam utakmica osnovnog dijela sezone prije doigravanja. Do prekida su svi odigrali između 63 i 67 utakmica, a ugovori za televizijska prava koje je potpisala NBA liga uvjetuju odigravanje najmanje 70 utakmica osnovnog dijela sezone po svakoj momčadi.

Dodatna dva mjesta u doigravanju za svaku od dvije konferencije dala bi šansu gotovo svim momčadima da ostanu u igri za naslov. Prema Cubanovu prijedlogu 20 momčadi koje izbore doigravanje bilo bi rangirano neovisno o konferenciji u kojoj nastupaju, pri čemu bi najboljih 14 popunilo mjesta u klasičnom ždrijebu od 16 klubova. U prvom krugu doigravanja sudjelovale bi četiri najlošije rangirane momčadi, tako da bi 17. igrala protiv 20., a 18. protiv 19. Bolji iz tih dvoboja, bilo da se radi o jednoj utakmici ili seriji na dvije pobjede, u drugom bi krugu igrali protiv 15. i 16. rangirane momčadi. Igrale bi se serije na tri pobjede, a dva pobjednika bi popunila preostala dva mjesta u ždrijebu klasičnog doigravanja koje bi tada bilo nastavljeno natjecanjem u uobičajenom formatu serija na četiri pobjede.

- Ovaj nam plan omogućuje da imamo više utakmica u doigravanju, više uzbuđenja, više važnih dvoboja. On gotovo svakoj momčadi daje priliku da se vrati i odigra određeni broj utakmica osnovnog dijela sezone, napravi nešto zanimljivo i natječe se za nešto. Moramo nešto pokušati promijeniti. Sklon sam eksperimentiranju. Ne možemo samo ići provjerenim putem - izjavio je Cuban za američku televiziju NBC. U NBA se nadaju kako bi se sezona mogla nastaviti krajem srpnja.
Goran Roguljić
NHL u doigravanje s 24 kluba
Sjevernoamerička Nacionalna hokejaška liga (NHL) sezonu će pokušati dovršiti izravno kroz doigravanje u kojem će iz obje konferencije ući po 12 umjesto uobičajenih osam klubova, odnosno s ukupno 24 umjesto 16. To znači da je za sedam najlošijih klubova sezona završila 12. ožujka, kada su zbog pandemije koronavirusa prekinuta natjecanja. Sve utakmice igrat će se u dva grada, prema prijedlogu po najbolje četiri momčadi Istočne i Zapadne konferencije bit će slobodne u prvom krugu, u kojem će se igrati na tri pobjede, a sve preostale na četiri. Očekuje se da bi sezona mogla trajati do kraja ljeta i početka jeseni.
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike