Novosti
UPUTE HZJZ-A ZA PROVEDBU DRŽAVNE MATURE

Ponijeti svoju olovku, bez grupiranja
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja izradio upute za provođenje državne mature u kojima se ističe kako je preporučljivo ispite organizirati tako da se pisanje A i B razine odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj učenika koji u istom terminu dolaze u škole.


Epidemiolozi predlažu da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit ili dio ispita kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od dva metra. Na ispite ne dolaze učenici koji pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.), kao ni oni kojima je utvrđen COVID-19. Pristupnici koji ne dođu na maturu u ljetnom roku iz bilo kojeg od ta dva razloga, ili drugih zdravstvenih razloga, ako će im zdravstveno stanje dopustiti, polagat će maturu u jesenskom terminu. Svim učenicima i djelatnicima uključenim u provedbu mature u razdoblju prije prvog te do posljednjeg ispita preporučuje se da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze. Također je djelatnike s kroničnim bolestima potrebno, ako je moguće, rasporediti na takve aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s većim brojem osoba ili se takvim djelatnicima preporučuje nošenje maske.

Kandidat koji u razdoblju u kojemu polaže ispite mature razvije respiratorne simptome ili povišenu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine. Mjesto održavanja mature i pripadajuće prostorije potrebno je temeljito oprati i dezinficirati, a neposredno prije dolaska učenika preporučuje se prozračivanje prostorija. Dolazak učenika treba organizirati tako da se ne grupiraju, a prije dolaska ih treba upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit te da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu. Učenici u vrijeme ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor propisan ispitnim katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Škole će pripremiti određeni broj kemijskih olovaka za učenike koji su ih zaboravili ponijeti, a tu olovku učenik nakon ispita odnosi sa sobom. Ako je učeniku odobren osobni pomoćnik na maturi, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i pomoćnik nosi masku. Prilikom polaganja mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću učenika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke. D.Pavlović
BEZ IZJAVE
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je HZJZ svojim preporukama olakšao proceduru polaganja državne mature. Divjak je istaknula kako u novim preporukama više ne stoji da je prije dolaska na maturu potrebna izjava. "To će sigurno skratiti postupak i omogućiti maturantima da u normalnijim uvjetima dolaze pisati maturu", dodala je ministrica.
Najčitanije iz rubrike