Novosti
BIVŠA ŠEFICA RAČUNOVODSTVA HDZ-A TERETI POKOJNOGA BRANKA VUKELIĆA

Izvršavala naredbe odgovornih kako ne bi ostala bez posla
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević kazala je u svojoj obrani na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, da se ne osjeća krivom jer je izvršavala naredbe odgovornih da ne bi ostala bez posla.


‘‘Sve sam radila prema nalozima sada pokojnoga Branka Vukelića, nekadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, dok s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom gotovo uopće nisam komunicirala. Moje ranije izjave u Uskoku da mi je sve naređivao Sanader, bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj‘‘, kazala je Pavošević.


Negirala je da je bila odgovorna za cjelokupno financijsko poslovanje, što je u svojem svjedočenju ranije ustvrdio nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Ustvrdila je da ne zna podrijetlo novca kojeg je bivši šef Carinske uprave i nekadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić donosio u stranku, dodajući da su donacije bile legalne.


‘‘Ne znam odakle su stigla dva milijuna kuna što mi ih je kao donaciju donio Jarnjak. On je bio dužan izdati potvrdu donatorima‘‘, kazala je Pavošević, dodajući da je sve radila prema stranačkom Statutu i nalozima nadređenih.


Pavošević je rekla da je nakon uhićenja dobila otkaz u HDZ-u, dok tvrtka njezine obitelji više nije mogla dobivati poslove, pa se povukla iz javnosti. ‘‘U svemu ovome nisam ostvarila ni kune osobne koristi. Našla sam se u situaciji da moram sve rasprodati kako bismo moja obitelj i ja mogli preživjeti‘‘, kazala je.


Rekla je i da nije poznavala Nevenku Jurak, za koju nije imala saznanja da ima bilo kakve poslove s državom, a za tvrtku Fimi media, kaže, nije znala do suđenja. ‘‘Nijedan nalog koji sam izvršila nije bio nezakonit, jer nisam nikome isplaćivala tko nije radio za HDZ‘‘, zaključila je Pavošević.


Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja, a posljednjih mjeseci rasprave se nisu održavale zbog epidemije i potresa.


Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka, u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali tu je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.


Ponovljeno suđenje od 2016.


Ponovljeno suđenje 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije prema kojoj je i nazvana korupcijska afera u srpnju 2018., kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svoga zdravstvenoga stanja.


Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Ispričao je da je još 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća u Austriji zaradio gotovo 2,7 milijuna eura. Od ranije je u vlasništvu imao nekretnine i umjetnine, a stan u Splitu i tri stana u Zagrebu navodno je kupio još 90-ih godina.


Uz Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj su klupi i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.


Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen i zbog mita primljenog od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine.H
Dijana Pavlović
70

milijuna kuna stoji ponovljeno suđenje za tzv. slučaj Fimi media