Mozaik
RIMLJANI SPASILI INDUSTRIJU

U Rimu za vikend pojeli čak 240 tona sladoleda
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
U Italiji postoji 39.000 sladoledarnica sa 150.000 zaposlenih, a prodajom ledenih slastica uprihodi se čak 2,8 milijardi eura

Talijani su izlazak iz izolacije proslavili svojom omiljenom slasticom - sladoledom. "Nakon tjedana provedenih u svojim domovima mnogi su se Talijani odlučili počastiti sladoledom. Saznanjem za ove fascinantne brojke, jednostavno mogu reći kako je industrija sladoleda spašena", priopćio je slavodobitno poljoprivredni savez Coldiretti.

U zemlji ima 39.000 sladoledarnica, koje zapošljavaju 150.000 ljudi i godišnje prodaju sladoleda u vrijednosti od 2,8 milijarde eura. Gotovo 240 tona sladoleda pojedeno je prošlog vikenda u Rimu i pokrajini Laciju, ali jednako su u toj slastici uživali i u drugim dijelovima zemlje. Ukupna je brojka tako, s ostatkom Italije, zasigurno premašila 500 tona sladoleda za vikend. Potrošnji nije pridonio samo završetak karantene nego i temperature više od prosjeka. U Italiji je ovo najtoplija godina otkako su, 1880., počela mjerenja Nevjerojatnih 94 posto Talijana redovito jede sladoled, a 70 ih posto najviše voli naslagati kuglice na kornet. Svaki Talijan godišnje prosječno pojede više od šest kilograma sladoleda.

Prije sladolednog vikenda Talijani su imali “pizza-eksploziju”. Nekadašnjeg jela siromaha također se nakon višemjesečne karantene zaželjelo mnoštvo stanovnika Italije. Tako je krajem travnja pizzerijama u Napulju dopuštena dostava pizza građanima u karanteni. Već prvog dana užarili su se telefoni, a pizza-majstori i dostavljači ubili su se od posla jer su Napolitanci naručili i pojeli 60.000 pizza. Riječ je o impresivnoj brojci s obzirom na to da je radilo samo 30 - 40 posto pizzerija u gradu pod Vezuvom.

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

“FIRST ROSE OF SPRING”

Izišao novi album Willieja Nelsona

RUDARA U TALIJANSKOM RUDNIKU

Na bolovanju od starta do mirovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG POGORŠAVANJA STANJA S PANDEMIJOM

Festival Ferragosto JAM ipak je odgođen za 2021.

2

HRVATSKO-ŠVICARSKI FILM REDATELJICE ANDREE ŠTAKE, S MARIJOM ŠKARIČIĆ

“Mare” otvara Pula film festival

3

HVALJENI PSYCH FUNK BEND NEMANJA

Singlom "Daw Yen" najavljuje novi album