Svijet
AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Odbor za vanjske poslove SAD-a upozorio je Srbiju da se na predstojećim izborima ne bi trebali kandidirati osuđeni ratni zločinci jer dvojica njih, Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, i Vojislav Šešelj, najavila su kako će se kandidirati na parlamentarnim izborima zakazanima za 21. lipnja, prenosi portal Klix.ba kao i drugi mediji u BiH, ali ne i oni u Srbiji. Kako doznaje Detektor.ba, dva osuđena ratna zločinaca nadaju se da će biti izabrani za zastupnike u srpskoj skupštini, a još nekoliko njih koje traži sud UN-a ili za koje postoje navodi za ratne zločine sprema se za utrku za ulazak u Skupštinu. Vasiljković nema formalni politički program, ali je izjavio kako će se, ako bude izabran, boriti za "uhićene Srbe" u Hrvatskoj, na Kosovu i u Crnoj Gori, a radikal Šešelj je i u sadašnjem skupštinskom sazivu na zgražanje proeuropski nastrojene političke scene i nakon neuspješnih pokušaja oduzimanja zastupničkog mandata kada je presuda haškog suda postala pravomoćna jer ima zaštitu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. On je osuđen na deset godina zbog poticanja na progone Hrvata u Vojvodini početkom 90-ih.

Vasiljković je izazvao velika negodovanja u uljuđenoj Srbiji kada je prije nekoliko dana izjavio da će se zauzimati za prijevremeno puštanje iz zatvora Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, koji izdržavaju kaznu za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. te da ih treba osloboditi jer "oni su heroji" koji su se borili u ime Srba. M.F.
Ministarstvo obrane objavljuje im knjige
Jovana Kolarić, istraživačica Fonda za humanitarno pravo, kaže za Detektor kako postoji kontradiktornost između retorike srpske vlade o fokusiranju na budućnost i njezine prakse da slavi ljude koji su u prošlosti počinili ratne zločine. Spominje kako Ministarstvo obrane u ediciji “Gledajući u budućnost” objavljuje i promovira knjige ljudi osuđenih za ratne zločine, “navodi njihova ratna iskustva kao primjer i odaje im počast na različite načine”. Ona drži kako Srbija šalje poruku da presude za ratni zločin nisu “ništa vrijedno pažnje”.
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike