Ekonomija
ZA VRIJEME PANDEMIJE

Osnovano je upola manje novih poduzeća nego lani
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
U dva i pol mjeseca na području Osječko-baranjske županije ugašeno je 127 tvrtki, a u istome razdoblju lani je bilo ugašeno 99

Na području Osječko-baranjske županije u razdoblju trajanja koronakrize, zaokružimo to na vrijeme od početka ožujka pa do 20. svibnja, registrirano je 66 novih tvrtki. To je očiti znak kako gospodarstvo, poduzetništvo, poslovna razmišljanja, baš kao uostalom i cijeli život, nije stalo.


Ali ako se to usporedi s istim razdobljem od prošle godine, tada je jasnija slika negativnog utjecaja pandemije. Naime, lani je u tom razdoblju novoosnovanih tvrtki bilo tri puta više - 172. Dakle, u Osječko-baranjskoj županiji registrirano je 66 posto manje novih tvrtki, pa i na razini Hrvatske broj novih tvrtki prepolovljen je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Potpore

A to je podatak koji se ne sviđa Zoranu Kovačeviću, predsjedniku Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Osijek. Naime, upravo ranijih godina ubrzaniji krvotok županijskog gospodarstva poticale su novoosnovane tvrtke, godišnje njih čak 500.


- Posljednjih godina evidentan je blagi rast ukupnog prihoda osječko-baranjskog gospodarstva, čemu je pridonio i rast mikropoduzeća i malih poduzeća. U zadnje dvije godine registrirano je čak 850 novih, već su predali svoje završne račune, dakle prisutni su na tržištu i opstali su u poduzetničkim vodama, što za budućnost, s obzirom na početničke poduzetničke probleme, znači jedan sigurno pozitivan zamah za ukupno gospodarstvo, podsjetio je na svoj stav Kovačević, koji je o ovoj temi već govorio za naš list.


No valja biti iskren, pa uzeti u obzir i razmatranje kako je vjerojatno jedan od razloga smanjenja broja novoregistriranih tvrtki i privremeno obustavljanje potpora za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zbog uvođenja potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom. Istovremeno, to je opet vjerojatan razlog i zašto nije došlo do većeg broja ugašenih tvrtki.
Prognoze

U istom razdoblju ove godine, ponovno na području Osječko-baranjske županije, ugašeno je 127 tvrtki. Prošle godine 99. Iako je u promatranom razdoblju došlo do povećanja broja ugašenih tvrtki, na razini županije za 28,3 posto, a na razini Hrvatske za samo dva, Kovačević u ovim omjerima ne vidi veliki problem. Kaže da je to prirodan tijek, jedni se otvaraju, a drugi zatvaraju. Omjer do 30 posto razlike između određenih razdoblja prihvatljiv je raspon.


Ako se pak gledaju i drugi podaci, primjerice kretanje broja zaposlenih, odnosno broja nezaposlenih, također za područje najveće slavonske županije, Kovačević vidi prihvatljiva kretanja. Odnosno, ni u jednom od tih segmenata nije se dogodilo ništa dramatično.
- Ono što jest anomalija koja se može očitati, to je brojka od 2000 nezaposlenih, koji su i dalje u evidenciji, a koji su u ovo doba s osječkog Zavoda počeli odlaziti na rad na sezonu na jadranske, ili druge destinacije. Ukupno ih tijekom sezone iz osječkog Zavoda bude oko tri tisuće - kaže Kovačević, ali ne može prognozirati kako će to izgledati ovoga ljeta.


Dario Kuštro
Prevenirane dublje negativne posljedice 
Zoran Kovačević ukazuje na još jedan element koji je u doba gospodarske krize 2008. godine bio kamen spoticanja lokalnom gospodarstvu, a to je nelikvidnost. Ona je u ovom trenutku na najnižim razinama i Kovačević se nada kako će tako i ostati, odnosno da neće biti poremećaja u platežnoj sposobnosti lokalnog gospodarstva. Zaključno Kovačević dodaje kako se prema svim ovim podacima, i lokalno i nacionalno, pokazalo kako je Vlada RH očito dobro reagirala s paketima mjera domaćem gospodarstvu te tako prevenirala dublje negativne posljedice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike