Dome slatki dome
NOVA GRADSKA ZELENA POVRŠINA

Plutajući vrtovi
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Po uzoru na Pariz, na brodskoj će prevodnici nekadašnje brane "Kaiserbad" u bečkom Dunavskom kanalu niče nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečanke i Bečane.

Zahvaljujući toj hvalevrijednoj inicijativi, Dunavski bi kanal trebao postati još važniji koridor svježeg zraka koji u vrućim ljetnim mjesecima pogoduje ugodnijoj klimi u gradu.

U okviru radova postavit će se velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom "Kaiserbad". S obzirom na to da u ovom predjelu kanala postoji mnogo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj mjeri uklone te da se posebna pažnja pokloni ozelenjivanju. Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene trajnice i trave te na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to ponešto za svaku dobnu skupinu.

Inicijatorica tog projekta, članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima, izrazila je zadovoljstvo time što će se projekt konačno realizirati: "Otvaramo prostore uz rijeku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time pridonosimo visokoj kvaliteti života u našem gradu."

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim mjerama poput ozelenjivanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posljedica klimatskih promjena. S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova trebao biti dovršen do kraja ljeta, ovaj će grad uskoro postati bogatiji za još jednu zelenu oazu. M.R.
Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna