Novosti
DIP IZDAO PRVE UPUTE - PRIJAVE OD 3. DO 16. LIPNJA

Zaprimanje kandidature uz mjere zaštite
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u utorak je, na tragu mjera zaštite od epidemije koronavirusa, izdalo prve upute za parlamentarne izbore, 5. srpnja, i to one vezane uz zaprimanje kandidatura, a ostale će objavljivati naknadno, sukladno izbornom procesu.


DIP će kandidacijske liste i kandidature zaprimati u zgradi Hrvatskog sabora, počevši od srijede, 3. lipnja, u 9 sati. Precizan raspored zaprimanja do ponoći, 16. lipnja, objavljen je na mrežnoj stranici Povjerenstva. Prakse - prema kojoj su predaju, odnosno zaprimanje, pratili desetci stranačkih članova i simpatizera - neće biti. Naime, zaprimanju će moći nazočiti najviše deset osoba, predaju listi obvezno se mora najaviti, a u prostoriji gdje će se to događati zabranjeno je zadržavanje svima, osim osobama koje liste predaju. Obrazac najave bit će dostupan na mrežnoj stranici DIP-a od 3. lipnja. Popunjen, dostavlja se na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.


Nakon što zaprimi najavu, DIP će podnositelja, dakle stranku, koaliciju, ili neovisnu listu, obavijestiti o terminu i lokaciji zaprimanja, obvezi dolaska u točno određeno vrijeme, korištenju programa off-line kandidature i broju ovlaštenih osoba koje mogu nazočiti predaji. Predlagatelji koji se ne najave neće moći početi s predajom listi sve dok DIP ne preuzme prethodne najave. Dogodi li se da na predaju listi dođu osobe koje se nisu najavile, svoj će red morati čekati izvan prostorija Hrvatskoga sabora. U saborskim prostorijama u kojima će se liste predavati bit će dopušteno postavljanje samo jedne kamere, odnosno jednog snimatelja i dva tehničara, a svi ostali mediji imat će mogućnost preuzimanja signala, poručuju iz DIP-a.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je da se radi sprječavanja zaraze koronavirusom potpisi birača ponajprije prikupljaju na otvorenome, na štandovima. Obvezu prikupljanja potpisa birača imaju neovisne liste koje, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Prikupljanje potpisa počinje 3. lipnja. Političke stranke ne moraju prikupljati potpise. HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenome, na štandovima, a ako to nije moguće, onda u zatvorenom prostoru. U tom slučaju organizator će odrediti najveći broj sudionika, ovisno o veličini prostora, držeći se kriterija od jedne osobe na četiri metra četvorna i fizičkog razmaka od 1,5 metara. Zavod u tom slučaju preporučuje i nošenje maski za lice.
Radi lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze, HZJZ preporučuje evidentirati sve nazočne osobe, zabilježiti njihovo ime, prezime i OIB. H
Dezinficirati ruke
Na štandovima za skupljanje potpisa, ili u njegovoj blizini, moraju biti upute o potrebi dezinfekcije ruku prije i poslije potpisivanja listi, kao i dezinficijens. Površine štandova preporučuje se dezinficirati svaki sat. Građanima se preporučuje da donesu kemijsku olovku, što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja. Između volontera i građana treba održavati razmak.
Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

Najčitanije iz rubrike