Novosti
PRISEGNULA GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA:

Dokazat ću da u DORH građani mogu imati povjerenje
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Zlata Hrvoj Šipek u utorak je pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem prisegnula za glavnu državnu odvjetnicu. "Čvrsto sam uvjerena da ću svojim predanim radom dokazati da je Državno odvjetništvo neovisno i samostalno tijelo u koje građani mogu imati povjerenje", poručila je Hrvoj Šipek nakon prisege.


Zahvalivši na pruženom povjerenju, istaknula je da uz osjećaj odgovornosti ima i osjećaj ponosa jer je prva žena koja je imenovana na dužnost glavne državne odvjetnice. "Duboko sam svjesna značenja prisege i značaja zadaće državnog odvjetnika, težine odgovornosti koju preuzimam, ali i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju DORH-a u duhu dane prisege, na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovitog procesuiranja kaznenih djela, osobito onih koruptivne naravi te zaštite imovine i imovinskih interesa Republike Hrvatske", rekla je Hrvoj Šipek. Dodala je da su za ostvarenje tih ciljeva potrebne promjene - intenzivnije korištenje novih tehnologija te promjene u načinu rada koje će potaknuti i ohrabriti državne odvjetnike. Pri tome će se, kako je rekla, skrbiti da se svi dužnosnici i zaposlenici pridržavaju u svom radu i ponašaju u duhu etičkih i deontoloških načela.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da ga iznenađuju komentari na izbor glavne državne odvjetnice koji, kako je rekao, nisu objektivni i opravdani, poput komentara predsjednika Zorana Milanovića da ovo nije način na koji se treba birati i da je izabrana samo zato što je izbor Andreja Plenkovića. "Do promjene na čelu Državnog odvjetništva nije došlo zbog političkih razloga i želje da se mijenja dosadašnji državni odvjetnik, nego iz dobro poznatih razloga koji su bili osobne prirode", kazao je. Nova glavna državna odvjetnica odabrana je u zakonskoj proceduri, prvi puta na javnom natječaju, nakon čega je Vladino povjerenstvo odlučilo o tome koji je najbolji kandidat i onda je to prošlo Vladu, saborski Odbor i na kraju plenarnu sjednicu i završilo danas zakletvom, pojasnio je. “Vjerujem da će ona dobro i kvalitetno obavljati svoj posao”, smatra Jandroković. H
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike