Novosti
INA I JANAF UZBURKALI DUHOVE

Memorandum ima za cilj veću profitabilnost i održivost poslovanja
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa neobvezujući je dokument, potpisan u kolovozu 2018. u cilju stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije, priopćeno je u utorak iz Ine. Naime, iz Ine i Janafa su odvojenim priopćenjima, kojima su obje kompanije priložile i sam tekst Memoranduma, reagirali na tekst u Nacionalu, koji piše da je došao do tajnog Memoranduma između Ine i Janafa kojim hrvatski premijer dopušta izvoz hrvatske nafte u Mađarsku.


"Ina je krajem 2018. započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Cilj je programa pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad", navode iz Ine. Ističu i da je kompanija, kako bi ostvarila tehničke preduvjete za taj strateški projekt, "prethodno donijela poslovnu odluku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s Janafom koji podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između Janafovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak". Također, osigurana je i bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. "Izgradnja dvosmjernog toka između Janafovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak realizirana je u posljednjem kvartalu 2019. čime je Ini omogućena prodaja nafte na tržištu po tržišnoj cijeni i ostvarivanje veće ekonomske vrijednosti za naš proizvod. Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama. Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20 posto veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta", ističu iz Ine. Naglašavaju kako to donosi veću profitabilnost te kompaniji osigurava sredstva za financiranje projekata koji će pridonijeti održivom poslovnom modelu, što uključuje i ulaganje od oko četiri milijarde kuna u gradnju postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji.
Ministar energetike Tomislav Ćorić je izjavio da je Vladi interes jaka Ina i snažan energetski sektor u Hrvatskoj. "U kontekstu našeg promišljanja o Ini polazimo za tim da Inu treba vratiti u hrvatske ruke", izjavio je Ćorić, najavivši da će 9. lipnja Vlada dobiti preliminarno izvješće Lazarda i njegovih partnera o procjeni vrijednosti Ine, nakon čega će poduzeti daljnje korake. Ćorić je rekao da Memorandum projicira poslovne interese Ine i Janafa, a sve u cilju maksimiziranja njihovih poslovnih rezultata.


Premijer Andrej Plenković je rekao da Vlada RH štiti nacionalne interese u Ini. Komentirajući izjavu Davora Bernardića da je Memorandum "izdaja nacionalnih interesa", ocijenio je da se radi o nezrelom političaru koji se svojim postupcima diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija. H/D.Pav.
NEMA PRISLUŠKIVANJA
Premijer Andrej Plenković odbacio je tezu da u Hrvatskoj netko prati korespondenciju novinara. Naime, ministar Tomislav Ćorić je na konferenciji za novinare o Memorandumu Ine i Janafa prozvao novinara N1 Hrvoja Krešića rekavši mu da se iz njegova rada, ali i njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine. Ćorić je demantirao tvrdnje o difamaciji i praćenju interne komunikacije novinara. "Nikada u životu mi ne bi palo na pamet ni na koji način zadirati u privatnost bilo koga, a posebice ne novinara‘‘ rekao je za Hinu Ćorić. Na upit otkud mu uvid u korespondenciju novinara odgovorio je: ‘‘Jednostavno, tu sam informaciju dobio iz novinarskih krugova‘‘.

"Nema slušanja, nema prisluškivanja, uvida u grupe i poruke, to Ćorić nije rekao. Ovo što je kazao je nešto drugo, prepričao je što je njemu netko kazao", ustvrdio je Plenković.
Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura