Osijek
ZGRADA ZRAČNE LUKE SPREMNA ZA PRIHVAT

Zrakoplovi se vraćaju u Osijek sljedeći mjesec?
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
FORGIĆ: Točan se datum početka letenja još ne zna ni za jednu od kompanija

Iako zbog pandemije bolesti COVID-19 do lipnja sigurno neće biti letova na redovitim domaćim i stranim putničkim linijama, u Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer kao da će prvi avioni letjeti već od sutra.

- Zračna luka Osijek slijedi službene upute javnozdravstvenih i regulatornih tijela Republike Hrvatske te je, prema tome, osigurala zaštitu putnika od epidemije koronavirusa (COVID-19). Naši su djelatnici obvezni nositi maske koje prekrivaju nos i usta radi svoje zaštite i zaštite putnika. Ako netko od putnika nema zaštitnu masku, može je kupiti u prodavaonici Zračne luke - objašnjava direktor Zračne luke Davor Forgić, dodajući kako je i prostor zgrade Zračne luke prilagođen mjerama zaštite od širenja koronavirusa.

Obvezan razmak
U putničkoj su zgradi postavljene vidljive obavijesti i informacije putnicima o zaštiti od epidemije. Na pod su ispred šaltera za registraciju putnika i ulaza u "gate" postavljene oznake za obvezan razmak od dva metra između putnika te će se i dodatnim trakama za usmjeravanje omogućiti razmak između putnika. Na šaltere za registraciju putnika, ulaz u "gate" i infopult postavljene su pregrade od pleksiglasa kako ne bi bilo izravnog doticaja službenika i putnika. Određena je prostorija za sanitarni pregled putnika kako bi se putnike koji su pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom odvojilo od ostalih putnika do dolaska nadležnih službi. Na više su mjesta u putničkoj zgradi postavljeni dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvom za ruke, a u toaletima su upute za pravilno pranje ruku. Prostor putničke zgrade obvezno se čisti i dezinficira prije i nakon svakog leta. U čekaonicama su između stolica osigurani razmaci od metar i pol tako što je zabranjeno sjedenje na određenim mjestima (označenima crvenim X). Putnici će o sigurnosnim mjerama razglasom biti informirani svakih 30 minuta.

- Nabavili smo tri beskontaktna toplomjera, no za sada ne postoji obveza mjerenja temperature putnicima, nego je to isključivo preporuka. No jako je važno da putnici prije leta obvezno prate upute aviokompanija i pridržavaju ih se jer svaka od njih ima neke specifične zahtjeve, koji se mogu mijenjati. Primjerice, naša kompanija Croatia Airlines od putnika zahtijeva da imaju maske ili primjerena pokrivala za lice, koje su obvezni nositi i pri ulasku u avion. Prihvatljive maske ili pokrivala za lice na njihovim letovima su dvoslojne pamučne maske za lice, medicinske (kirurške) maske za lice ili filtrirajuća polumaska s ventilom i bez ventila - ističe Forgić.

Postoje, međutim, i oni koji su izuzeti od nošenja maski; riječ je o djeci do dvije godine, osobama koje imaju problema s respiratornim sustavom, a koji nisu povezani s COVID-19, osobama bez svijesti te PRM putnicima (putnicima s ograničenom pokretljivošću) bez pratnje, a koji bez tuđe pomoći ne mogu skinuti masku za lice.

Hodogram aktivnosti
Uglavnom, putnicima se preporučuje da prije kretanja na putovanje provjere svoje zdravstveno stanje te da, ako imaju tjelesnu temperaturu višu od 37,2 Celzijeva stupnja ili respiratorne tegobe, ne kreću na putovanje ili ga odgode.

- Preporuka je da bi i svaki radnik prije dolaska na posao trebao izmjeriti temperaturu. Ako je ona viša od 37,2 stupnja, ne bi trebao dolaziti na posao, nego bi se trebao javiti svom liječniku i poslodavcu. Putnici bi pak trebali čitati upute aviokompanija, koje kažu da bez provjere temperature neće moći ući u avion. Putnicima će se temperatura mjeriti i na samom letu te će oni koji imaju povišenu temperaturu biti procesuirani prema epidemiološkim propisima. Bit će odvojeni od ostalih putnika, a nakon dolaska u zračnu luku transferirani prema postojećim epidemiološkim propisima - kaže Forgić.

Trenutačno je od 58 uposlenika Zračne luke četvrtina aktivna u Zračnoj luci, a polovina radi 15 dana od kuće. Aktivno je osoblje koje radi na prihvatu zrakoplova, vatrogasci i zaštitari, a budući da putničkog prometa nema, oni koji rade na čekingu zasad su kod kuće.

- Točan se datum početka letenja još ne zna ni za jednu od kompanija čiji zrakoplovi dolaze na naš aerodrom, ali karte se prodaju i za Trade Air, i za Croatia Airlines, i za Eurowings. Kada dobijemo prvu službenu potvrdu da s određenim datumom kreću, najmanje tjedan dana prije započet ćemo ekipiranje u potrebnom broju. Sami ćemo se auditirati kako bismo utvrdili jesmo li posloženi da možemo sve to odraditi. Proći ćemo hodogram aktivnosti i simulirati dolazak putnika za svaku mogućnost koju epidemiološke mjere predviđaju, tko prima putnike, tko ih kuda upućuje, pregledava... - zaključio je Forgić.

Tomislav Prusina
3

kompanije čekaju datum početka letenja iz Zračne luke Osijek. Karte su već u prodaji
TRINAEST LETOVA
Iako je službeno domaći zračni prijevoz u Hrvatskoj počeo 11. svibnja, radi se samo o linijama Croatia Airlinesa iz Zagreba za Split i Dubrovnik. Aktiviranje ostalih zračnih luka i linija očekuje se u lipnju, što bi za ZL Osijek značilo 13 redovitih tjednih letova, odnosno deset tjednih rotacija s Trade Airom, dvije s CA i jednu s Eurowingsom. Očekuje se vraćanje linija na kojima je operirao Trade Air, Croatia Airlinesa iz Splita u Osijek i natrag, iz Dubrovnika u Osijek i natrag, te Eurowingsove linije za Stuttgart.
Najčitanije iz rubrike