Osijek
RAMPA NA OBILAZNICI

Invalidi po ključ moraju u sjedište GČ-a Novi grad
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Odmah nakon objave u Glasu Slavonije, u listopadu 2019. godine, kako osobe s invaliditetom nemaju ključ rampe na nathodniku preko južne obilaznice, ključ koji bi riješio sve njihove dotadašnje poteškoće - pronađen je. Nalazio se, podsjetimo, u ladici tajništva Gradske četvrti "Novi grad", a tada je dopredsjednik te četvrti Ivan Karalić pozvao sve osobe s invaliditetom da se jave u slučaju potrebe za ključem koji će se za njih kopirati da bi mogli neometano prolaziti nathodnikom.

Međutim, sedam mjeseci kasnije javila se nekolicina osoba s invaliditetom rekavši kako su smatrali da će ih netko obavijestiti o mjestu gdje se nalazi ključ, odnosno načinu na koji mogu doći do njega. Podsjetimo, predsjednik GČ-a Novi grad tada je izjavio kako će kontaktirati Ured državne uprave i zatražiti popis imena osoba s invaliditetom koje žive na području Stadionskog naselja, odnosno članove njihovih obitelji, pa da im se u slučaju potrebe korištenja nathodnika obrate te da ključ mogu ondje posuditi. To ipak nije učinjeno, a kako doznajemo od predsjednika Karalića zbog jednostavnoga razloga - zaštite osobnih podataka.

- Naša četvrt nije institucija koja ima pravo slobodno raspolagati osobnim podatcima, stoga i dalje vrijedi poziv svim osobama s invaliditetom da se jave našoj tajnici u sjedištu GČ-a na Sjenjaku 133, u Robnoj kući IPK. Neke su osobe s invaliditetom to već zatražile, kopirali su ključ i vratili ga te je taj sada na raspolaganju svima drugima koji ga žele kopirati da bi mogli prelaziti nathodnik - pojašnjava Karalić.

Dobro je znati i to da je svaki ključ specifičan za svaku rampu, točnije negdje nije niti potreban. Naime, kako kaže Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, na nathodnicima kod Šećerane i Željezničkoga kolodvora dizalo je otključano, baš kao i ono u Pothodniku. Ostaje ključ rampe na nathodniku južne obilaznice koji je moguće kopirati i osigurati neometan prijelaz. M. Mihelić
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike