Mozaik
SELFIE IZ SOBE: IGOR GERŽINA, AUTOR I SAKSOFONIST

Glazba je vrlo važna u održavanju pozitivne energije koja nam treba
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Nastupit ću u Zagrebu sa svojim bendom, 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe koji će se održati u organizaciji HGU-a

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede. Ovaj put vrata svoje radne sobe otvorio nam je autor i saksofonist Igor Geržina.

Za početak čestitke za čak dva Porina za produkciju: Kako si doživio aktualnu dodjelu nagrada, kakav je osjećaj bio pratiti ga iz dnevne sobe?

- Ovo je definitivno bio poseban Porin kojega ćemo se svi sjećati. Napraviti ceremoniju dodjele nagrade u ovakvim uvjetima nije nimalo lak zadatak, i zato mislim da su organizatori i autorski tim napravili odličan posao. Ja sam ga odgledao s užitkom, a dodatno veselje mi je bilo to što sam osvojio dva Porina s oba HRT-ova orkestra s kojima radim već godinama, i to u kategorijama Najbolji jazz-album i Najbolji album tamburaške glazbe. Drago mi je da je struka i ovaj put prepoznala naš trud.

Kako gledaš na cjelokupnu situaciju tijekom protekla dva mjeseca i trenutačni povratak u kakvu-takvu normalu?

- Cijela je ova situacija prilično utjecala na naše živote. Moja obitelj i ja zbog potresa doživjeli smo i dodatne izazove, tako da je sve ovo jedno posebno iskustvo. Čini se da smo mi u Hrvatskoj dosta dobro odradili cijelu situaciju i relativno brzo stavili virus pod kontrolu, ali vidjet ćemo što će se događati tijekom idućih mjeseci. Ja sam ipak optimističan.

Je li tvoja nova pjesma "Take The High Road" produkt produktivne izolacije?

- Apsolutno. ‘‘Take The High Road‘‘ moj je novi instrumentalni singl koji se nalazi na svim digitalnim servisima i već bilježi prilično dobar broj streamova. Emitira se i na radiopostajama u inozemstvu. Ovo vrijeme izolacije iskoristio sam da bih se posvetio stvarima za koje inače nemam toliko vremena, a, između ostaloga, ovih dana sam se posvetio komponiranju i produkciji. Imam nekoliko novih uradaka koji će ugledati svjetlo dana idućih mjeseci.

Kako izgleda stvaranje u izolaciji, koje sve mogućnosti tehnologija otvara?

- Već dugo koristim blagodati tehnologije i interneta u kreativne svrhe, tako da mi rad od kuće nije stran. Sada sam imao više vremena za svoje autorske projekte nego inače, pa sam to i iskoristio.

U kojoj si se mjeri priključio trendu live stream koncerata? Što misliš o toj vrsti izvedbi, je li te neki koncert tvojih kolega posebno dojmio?

- Zbog situacije s potresom bio sam onemogućen za koncertiranje od kuće, ali sam s veseljem pratio svoje kolege. Bilo je tu mnogo kreativnih ideja, i mislim da su moji kolege učinili najbolje što se moglo u uvjetima koje su imali. Naravno, koncerti od kuće ne mogu se mjeriti s pravim događajima, jer nemaju energiju koju daje publika, ali bilo je zanimljivih nastupa. Mislim da je u ovakvim situacijama glazba vrlo važan čimbenik u održavanju pozitivne energije koja nam je svima potrebna.

Kako (i kada) zamišljaš povratak pravim koncertima? Kako će, prema tvome mišljenju, to izgledati?

- Mislim da će se ipak sve na kraju vratiti u normalu, možda i brže nego što to mislimo. Ja sam optimist što se toga tiče. Dobio sam i prvi poziv za nastup, mnogo prije nego što sam očekivao. Nastupit ću u Zagrebu sa svojim bendom 21. lipnja, u povodu Svjetskog dana glazbe, koji će se održati u organizaciji HGU-a.

Koliko se sada glazbenici oslanjaju na sustav kolektivne zaštite autorskih prava?

- S obzirom na izostanak koncerata, sustav kolektivne zaštite autorskih prava tu će odigrati važnu ulogu, iako je jasno da je i taj segment poprilično pao zbog izostanka javnih manifestacija. Zaštita prava za mene je oduvijek bila važan dio mog umjetničkog djelovanja, i vrlo mi je važno da dobro funkcionira. Imam dosta iskustva sa zaštitom prava u inozemstvu, i moram reći da je kod nas u Hrvatskoj taj sustav prilično dobro organiziran. Vrlo je transparentan i dostupan svima, bez obzira na veličinu autora, što u nekim zemljama nije slučaj.

Kako su se, iz tvoje perspektive, u svemu ovome snašle glazbene udruge prema svojim članovima? Na koji se način još može pomoći cjelokupnoj glazbenoj industriji?

- Glazbena industrija u cijeloj je ovoj situaciji prilično stradala. Nismo jedini, mnoge grane privrede su u problemu, ali glazba je velikim dijelom vezana uz okupljanja ljudi, tako da je tu nastala velika šteta. Glazbene su udruge definitivno odigrale važnu ulogu u pomoći glazbenicima i reagirale su jako brzo. Putem fondova pomoglo se mnogim članovima u vrlo kratkom roku. S obzirom na to da je u nastaloj situaciji i rad udruga bio jako otežan, treba priznati da su jako dobro odreagirale. Posebno želim zahvaliti HDS-u, čiju sam pomoć nakon potresa i ja dobio putem kriznog fonda.

Čemu se najviše veseliš kad se jednom stanje normalizira? Koje smo pouke svi skupa izvukli iz ovoga?

- Nošenje maski, rukavica te boravak u kući, nisu me toliko pogodili koliko mi je nedostajalo druženje s ljudima. Mislim da ćemo se svi vrlo brzo vratiti u svoje životne tokove. Bit će posljedica, najviše ekonomskih, ali ništa što ne možemo preživjeti i popraviti. Mišljenja sam da, bez obzira na okolnosti, iz svake situacije treba izvući najbolje što se može. HDS ZAMP
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA I SNIMANJE PREDSTAVE “NAŠ VUKOVAR”

Glumci prikazali povijest života grada na Dunavu

2

“FIRST ROSE OF SPRING”

Izišao novi album Willieja Nelsona

3

IPAK UŽIVO, A NE VIDEOVEZOM

Dodjela MTV Video Music Awards u New Yorku 30. kolovoza