Novosti
VELIKI POVRATAK U ŠKOLE: ODAZIV OKO 80 POSTO

U klupi svaki učenik sjedi sam nakon dezinfekcije i obveznog mjerenja tjelesne temperature
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Nastave tjelesnog odgoja nema u dvorani, a u učionici ne smije biti više od 20 učenika

Puno prije nego što se to očekivalo na početku koronakrize, u ponedjeljak je osnovne škole preplavio prvi veliki povratnički val učenika, nakon 16. ožujka kada je nastava obustavljena zbog sprječavanja širenja COVID-a. Na nastavu je 25. svibnja na razini Hrvatske došlo 80 posto učenika razredne nastave, a očekuje se kako će se ta brojka od 1. lipnja dodatno povećati.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo podatcima o odazivu 80 posto ukupnog broja ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda osnovne škole.

Najmanje u Zagrebu

Popunjenost škola je iznad naših očekivanja, kazala je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene. Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje "koji su imali zadrške da pošalju svoje učenike u školu."


Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica Blaženka Divjak i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način poduprli odluku o nastavku škole u skladu s mjerama zaštite od pandemije.


Iako je svaka škola za sebe usvojila protokol o postupanju i ponašanju učenika i učitelja unutar školske zgrade, neka nova pravila, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva obrazovanja, vrijede za sve jednako. Tako roditelji pred polazak u školu moraju djeci mjeriti temperaturu, bilježiti je u tzv. informativku i tako slati podatak po djetetu u školu. Nastave tjelesnog odgoja nema u školskim dvoranama, a u učionicama ne smije biti više od 20 učenika te vrijedi preporuka da svaki učenik sam sjedi u klupi.


Nastavu i djecu učitelji su jedva dočekali. Slučaj je to bio i u osječkoj OŠ Vijenac gdje je u ponedjeljak na nastavu u osam razrednih odjeljenja došlo približno 50 posto učenika. "Lijepo nam je, zaželjeli smo se djece, a i jedni drugih. Najviše nam je nedostajao žamor bez kojega škola nije škola. Kod nas je i inače jednosmjenska nastava pa smo tako i nastavili. Prije 8 sati svi su učenici bili pred ulazom i onda su s razmakom od pet minuta ulazili razred po razred u zgradu sa svojom učiteljicom. Na ulazu su djeca prolazila kroz dezinfekcijsku barijeru i dezinficirala su ruke te smo im mjerili temperaturu. Potom su odlazili u razrede, izuvali su se ispred učionica, obuvali papuče, a obuću u kojoj su došli ostavljali su u ormarićima. Užina je poslužena u učionicama. Nastava je završena u 11.30, a nakon toga još 14 djece ostalo je u produženom boravku. Mi smo proveli anketu među roditeljima i broj djece koja su se pojavila u školi odgovara tim brojkama. Njih je oko 50 posto od ukupnog broja učenika razredne nastave. No, dodatno, velik broj roditelja izjasnio se kako će dijete poslati u školu od 1. lipnja, tako da, prema tim podatcima, već idućeg tjedna na nastavi bi ih trebalo biti više od 90 posto", kaže ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić.


Gotovo 100 posto učenika razredne nastave u ponedjeljak je došlo u OŠ kralja Tomislava u Našicama. Naime, od 330 učenika na nastavi ih je nedostajalo samo četvero. "Bila je to neobična situacija i za nas i za djecu. Ulazili su zgradu pomalo zbunjeni novom situacijom, ali s osmijehom. Ipak su tu dezinfekcijske barijere, putnici su u autobusu morali sjediti sami na dva sjedala, a učenici sada sami sjede i u klupama. Kod nas je novost i da smo ukinuli školsko zvono. Procijenili smo da je najbolje da svaki učitelj/učiteljica sam odredi dinamiku rada kakva djeci odgovara, a i da će to pogodovati da u isto vrijeme sva djeca ne prolaze hodnicima. Užina se posluživala u razredima. Velikoj većini djece je uistinu drago što su se vratila u školu i to se vidi", rekla je ravnateljica OŠ kralja Tomislava Vlatka Zahirović.
Razgovor o higijeni

Prvim danom škole zadovoljni su i roditelji. "U razred moga sina od 14 vratilo se na nastavu devet učenika, tako da nije bio nikakav problem da svatko od njih sjedi sam u klupi. U našu školu djeca će ići do kraja školske godine samo prijepodne pa za prvi tjedan koristimo stari raspored za prijepodne. Na njemu je prvi sat bio tjelesni, ali kako se dvorana ne koristi, bili su u učionici. Rečeno nam je da, kada je tjelesni na rasporedu, ne trebamo djeci spremati opremu za tjelesni, već da samo u školu dođu sportski odjevena te da će se vježbe razgibavanja obavljati u učionici, a kada vrijeme dopusti, ići će se na školsko igralište. Nezgodno nam je što više djeca ne mogu ostavljati preobuku u školi niti koristiti školske ormariće pa sve moraju vući sa sobom svaki dan, ali što da se radi. Kažu nam da nije moglo drukčije jer svaki ormarić inače dijele dva djeteta. Negodovanja je kod sina bilo oko zabrane nošenja igračaka, ali i to smo preživjeli jer se veselio vidjeti prijatelje i učiteljicu. Večer prije puno smo pričali o higijeni, prije svega o pranju ruku i o dezinfekciji, te novostima koje ga očekuju. Prvi dojam - i on i ja smo zadovoljni s obzirom na okolnosti. Škola na daljinu posljednjih je tjedana postala ozbiljan napor za sve nas", priča mama Kristina čiji se prvašić u ponedjeljak vratio na nastavu u OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu.


Ivana Solar
kod kuće
NASTAVA VIŠIH RAZREDA I DALJE - NA DALJINU
Blaženka Divjak

ministrica obrazovanja

Ponosna sam da smo u ovoj zahtjevnoj situaciji išli težim putem i da nismo žrtvovali obrazovanje. Štoviše, nismo odustali ni od jednog segmenta, iako odluke nisu bili jednostavne.
SHU: RODITELJIMA NIŠTA NIJE JASNO
Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan izjavila je kako je jasno iz reakcije roditelja i struke da su upute o povratku u škole učenika od prvog do četvrtog razreda nejasne. "Ministrica cijelo vrijeme govori da je sve jasno, ali jasno je iz reakcija roditelja i struke da zapravo ništa nije jasno. Pogotovo onim roditeljima koji su, pročitavši upute, odveli djecu rodbini ili napravili neke planove, da bi zatim bilo objašnjeno da djeca ne trebaju dolaziti ako imaju objektivno-subjektivne razloge za nedolazak u školu", rekla je Tuškan za Hinu. Ističe da je problem ako dođe samo jedno dijete u razred, a više ne vrijede upute za rad na daljinu. Tuškan navodi kako je i problem kod visokorizičnih zaposlenika škola, koji su u petak doznali da trebaju uzeti bolovanje, no Ministarstvo te upute nije dodatno preciziralo. "To ponašanje doista nije u redu", kaže. Kazala je također da treba pripremiti scenarije za jesen, jer u ovim epidemiološkim uvjetima mnoge škole nemaju kapacitete za povratak svih učenika.
TEŽI PUT
"Zbog ograničenog kapaciteta škola u skladu s propisanima mjerama mogla se organizirati samo razredna nastava, od prvog do četvrtog razreda, što će omogućiti da se s učenicima prođu vještine za koje je jako teško očekivati da će ih svladati na daljinu", kazala je ministrica i dodala da će online nastava "Škola na Trećem" završiti 5. lipnja, a najveći dio škola završit će školsku godinu 26. lipnja. "Ponosna sam da smo u ovoj zahtjevnoj situaciji išli težim putem i da nismo žrtvovali obrazovanje, štoviše, nismo odustali ni od jednog segmenta, iako odluke nisu bili jednostavne", kazala je Divjak i dodala: "Nismo slušali savjete pojedinih sindikalnih čelnika ili kvazistručnjaka da ovu godinu treba ‘staviti sa strane‘. Sve što smo napravili pokazuje da je obrazovanje možda u ovako teškoj situaciji još važnije."