Osijek
MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

Na širem je osječkom području lani nestalo ili pobjeglo 1461 dijete
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek jučerašnji je Međunarodni dan nestale djece obilježio promotivnim videospotom, koji prikazuje žrtve trgovine ljudima, a već neko vrijeme provodi i digitalnu kampanju ne samo o nestaloj nego i o zlostavljanoj djeci. Da je kampanja itekako poučna, pokazuju i prošlogodišnji podatci za Hrvatsku o 326 udaljavanja djece iz obiteljskoga doma te njih 1135 iz odgojnih ustanova. U 38 udaljavanja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od 14 godina, a nad njih osam počinjeno je kazneno djelo.

- Na širem osječkom području imali smo nekoliko slučajeva što zlostavljanja što nestanka djece ne samo iz odgojnih ustanova nego i iz obiteljskih domova. I u povodu Međunarodnog dana nestale djece, ali i općenito valja imati na umu da djeca ne bježe iz okruženja gdje su sretna i prihvaćena, nego ako se nalaze u okolnostima koje nisu povoljne za rast i razvoj. Bijeg uvijek nosi rizik od počinjenja kaznenog djela, odnosno da ta djeca postanu žrtve trgovine ljudima - upozorava Tomislav Ramljak, predsjednik osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Kako ne bi došlo do bijega djece, ni iz odgojnih ustanova ni iz obiteljskih domova, navodi Ramljak, roditelji moraju imati na umu da sva djeca traže pozornost i da svakome djetetu odgovara pažnja. Nemaju li je, okrenut će se drugim izvorima, a jedan od najraširenijih je internet. Dodatan je problem sada, kaže naš sugovornik, što su djeca zbog virtualne nastave više no ikada prije okrenuta internetu, a to može dovesti do neželjenih posljedica.

- Valja biti vrlo oprezan, a istovremeno dati podršku djetetu odnosno biti upućen u ono što dijete proučava na internetu. Nije rijetkost da dijete uspostavi kontakt s kakvim predatorom i doista treba biti vrlo oprezan da ne bi do toga došlo, a prije svega razumjeti i saslušati svoje dijete - savjetuje Ramljak, ističući kako roditelji trebaju, slikovito rečeno, doći do svoga unutrašnjeg djeteta i iskoristiti činjenicu da imaju iskustvo kako je to biti dijete. Zbližavanje sa svojim djetetom i uspostava zdravoga odnosa i povjerenja, kaže Ramljak, odagnat će djetetu pomisao da razumijevanje potraži na nekoj drugoj strani, a što može biti itekako opasno.

Valja podsjetiti i na posebnu telefonsku liniju Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - 116000. Riječ je o nacionalnom broju za prijavu nestale djece, čime je pružena važna usluga građanima Hrvatske u svrhu zaštite njihove djece. Dakako, tu su i djelatnici osječkog Centra, koji su dostupni za rješavanje navedene problematike. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike