Regija
GRAĐANI NISU ODUSTALI

Dva psića bagerom spasili iz jazavčeve jame, oba našla dom
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
SLATINA

U rubnom jugozapadnom dijelu Slatine, tamo gdje već počinju papučki obronci, nalazi se i Ulica Ivane Brlić-Mažuranić, kojom se dolazi do izletišta Bunarić. To je mjesto gdje neodgovorni vlasnici nerijetko ostave svoje pse, koji onda lutaju dok ih netko ne udomi. Jedna napuštena kujica tu se nedavno oštenila u dubokoj jazavčevoj jami. Brojni građani koji žive u Ulici I. B. Mažuranić željeli su pomoći kujici i njezinim štencima, pa su, zabrinuti, desetak dana danonoćno dežurali pokraj jame kako bi ih izvukli i spasili. Budući da u tome nisu uspjeli, napokon su pozvali tvrtku Feliks iz Virovitice, koja upravlja jedinim registriranim skloništem za životinje na području Virovitičko-podravske županije i koja prihvaća životinje koje su napustili neodgovorni vlasnici te im pokušava pronaći novi dom. Tehničar je uspio uhvatiti kujicu i smjestiti je u virovitičko sklonište, ali štenci su ostali nedostupni, duboko u jami.

Dobronamjerni susjedi i dalje su pokušavali spasiti štence, no nakon sljedeća četiri dana neuspješnih pokušaja nada u njihov spas počela je jenjavati. Tada su odlučili pokušati spasiti psiće pomoću bagera, što se pokazalo najboljom odlukom, pa su oba štenca napokon spašena. U toj akciji sudjelovali su Slaven Šarko, koji je volonterski bagerom kopao tunel do pasa, Stjepan Gal iz HGSS-a sa svojim potražnim psom te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Slatina Stjepan Venus. Jednoga je spašenog psića udomio Ivo Zlatunić, a drugoga Nikolina Tomić, koja je bila inicijator spašavanja kujice i njezinih mladunaca. Zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, koja je obaviještena o cijelom slučaju i koja je pratila akciju spašavanja, javno je zahvalila mještanima iz Ulice I. B. Mažuranić te svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja psića.

Izgubljene, napuštene ili ozlijeđene životinje građani trebaju prijaviti komunalnim redarima koji će čipirane životinje vratiti vlasniku, a nečipirane otpremiti u sklonište. Komunalni redar postupit će sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području Grada Slatine.

Grad Slatina prošle je godine počeo sufinancirati kastraciju kućnih ljubimaca s pedeset posto troška sterilizacije i kastracije za jednog psa ili mačku, koje će biti ponovno organizirano najesen. P. Žarković
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike