Svijet
GODIŠNJICA MASAKRA U TUZLI

BiH traži izručenje Đukića
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
U Tuzli je obilježena godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u ratu u BiH ‘90-ih, kada je, 25. svibnja 1995., sa srpskih položaja na planini Ozren ispaljena granata koja je oko 21 sat pala na Kapiju, središte tuzlanskog korza i omiljenog sastajališta mladih, pri čemu je ugašen život 71 mlade osobe, najmlađa žrtva Sandro imao je tri godine, a 200 ih je ranjeno. Srpska propaganda uporno plasira laž kako je zločin počinio muslimanski samoubojica, koji se pridružio mladima i aktivirao eksploziv na sebi. Prije šest godina Sud BiH je na 20 godina zatvora osudio Novaka Đukića, generala bivše Vojske Republike Srpske, koji je, dokazano je u raspravi, zapovjedio ispaljivanje smrtonosne granate, ali je nakon izricanja presude pobjegao u Srbiju, gdje se i danas nalazi.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Tuzli je rekao kako Srbija ne može biti prijatelj BiH sve dok je Novak Đukić na slobodi, a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je Srbiju neka izruči osuđenog zločinca Đukića.

- Đukić je ispalio granatu s Ozrena i postao ubojica djece. On je tada bio pod zapovjedništvom dvaju osuđenih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića. Neizručenjem Đukića Srbija stavlja svoj potpis na počinjene zločine - rekao je gradonačelnik Imamović dodajući kako Srbija krije zločinca. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE JOSEP BORRELL:

BiH mora provesti presudu "Sejdić-Finci" i mijenjati ustav

2

U ŠVEDSKOJ

Okupljanje samo do 8 osoba

3

AMERIČKA UPRAVA ZA OPĆE POSLOVE DALA ZELENO SVJETLO ZA TRANZICIJU VLASTI

GSA: Prijenos vlasti može poćeti
Trump: Učinite što je potrebno