Regija
AKCIJSKI PLAN ZA POBOLJŠANJE KVALITETE ZRAKA U VINKOVCIMA

Subvencije kućanstvima za zamjenu uobičajenih peći na drva ekopećima i kotlovima
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
VINKOVCI

Nedavno je Gradsko vijeće usvojilo nacrt Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka u idućih pet godina u Vinkovcima.

Kako pojašnjava Davor Mecanović, v.d. pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, riječ je o iznimno važnom dokumentu za grad i građane, jer omogućava kroz određeno razdoblje poboljšanje kvalitete zraka na temelju provedbe mjera koje su propisane ovim planom, kao i izvršitelji i rokovi. Za potrebe Akcijskog plana na području Vinkovaca provedena mjerenja koncentracije čestica promjera manjeg od 10 mikrona i 2,5 mikrona u zraku, PM10 i PM2,5 te mjerenja ukupne taložne tvari, UTT.

Analiza je pokazala da na onečišćenje česticama na području grada uvelike utječe visoka razina regionalnog pozadinskog onečišćenja zraka česticama PM10 i PM2,5. U ukupnim emisijama s područja Vinkovaca najveći doprinos u godišnjoj emisiji čestica imaju emisije malih kućnih ložišta koja koriste drva za ogrjev, pa se sukladno tome i najveće zagađenje događa tijekom sezone grijanja.

Tako kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od doprinosa industrijskih postrojenja koja imaju obvezu prijave emisija u zrak u bazu podataka Registar onečišćavanja okoliša. Zato je glavnina mjera u Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce usmjerena na kućanstva koja su dominantni lokalni izvor emisija čestica, a na području grada je oko 4000 kućanstava koja u sezoni grijanja koriste drva za ogrjev te pri tome oko 40 posto kućanstava koristi tehnologije izgaranja s visokim emisijama čestica.

U gradskoj upravi podsjećaju kako je poznato da je značajno smanjenje emisija čestica PM2,5 moguće postići širim korištenjem prirodnog plina umjesto ogrjevnog drva, ali primjena ove mjere nije u skladu s glavnim ciljem Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Vinkovaca, a to je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Zato je cilj ekonomskim poticajima i subvencijama potaknuti zamjenu korištenja otvorenih kamina, konvencionalnih peći i kotlova na drva novim visokoučinkovitim uređajima za loženje s niskim emisijama čestica pri izgaranju biomase, kao što su ekološki dizajnirane peći i kotlovi na drva ili peći i kotlovi na pelete.

- To ćemo pokušati ostvariti u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to je nužno učiniti u određenom vremenskom razdoblju kako bismo što je prije moguće postigli granične vrijednosti emisije čestica - kaže Mecanović. M. Flego
U ukupnim emisijama s područja grada najveći doprinos daju mala kućna ložišta koja koriste drva za ogrjev
Najčitanije iz rubrike