Regija
MOST BRČKO - GUNJA NAKON 130 GODINA

Pripremni radovi na obnovi mosta
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
GUNJA/BRČKO

Od 23. siječnja 2019. traje potpuna obustava prometa za teretna motorna vozila i autobuse na prometnicama prema mostu Brčko – Gunja, koji je granični prijelaz za međunarodni promet. Most je star 130 godina, a promet je obustavljen radi zaštite sigurnosti ljudi i materijalnih dobara jer je studijom utvrđeno da teret koji je prevožen ne može podnijeti. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić, direktor JP-a Putovi Brčko Miroslav Miškić i izvođači radova obišli su most u povodu početka priprema za njegovu rekonstrukciju.

Gradonačelnik Siniša Milić istaknuo je da je važno ponovno uspostaviti teretni promet, "koji je za Brčko Distrikt BiH više nego važan, pogotovo za gospodarstvo".

Direktor JP-a Putovi Miroslav Miškić taksativno je nabrojio što će se sve obaviti u pripremnim radovima i naglasio: "Uspjeli smo završiti tender kako bismo uveli izvođače radova na mostu da bi oni napravili istražne radove. Podsjećam, novi mostovi se projektiraju na eksploatacijsko razdoblje do 80 godina, a, kao što znamo, ovaj most ima oko 130 godina. Projekt je planiran tenderskom dokumentacijom u dvije varijante. Jedna će varijanta vjerojatno biti da vidimo možemo li ovu kolničku konstrukciju i uopće čelične rešetke reparirati tako da preko nje ide teretni promet, a, ako ne može, druga varijanta bit će da ide potpuno nova, što bi bila i viša cijena." Miškić je dodao da se u ovom trenutku raspolaže s 1,6 milijuna konvertibilnih maraka za tu namjenu, određenih odlukom Skupštine Brčko Distrikta iz prosinca prošle godine.

S. Bogutovac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana