Svijet
RASTE POLITIČKA NAPETOST IZMEĐU KINE I SAD-A

Peking je zbog korone na rubu novog hladnog rata protiv Washingtona
Objavljeno 25. svibnja, 2020.

Kina i SAD su na rubu novog hladnog rata, upozorio je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izražavajući žaljenje zbog novih napetosti s Washingtonom oko epidemije COVID-19.

Prvi oboljeli od novog koronavirusa zabilježeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu i od tada je od te bolesti na cijelom svijetu umrlo više od 340.000 ljudi. Američki predsjednik Donald Trump posljednjih tjedana opetovano optužuje kineske vlasti da su prekasno objavile ključne informacije o ozbiljnosti situacije s novim koronavirusom čije je širenje moglo biti obuzdano. "Osim pošasti, koja se širi zbog virusa, u SAD-u se širi i politički virus", kazao je šef kineske diplomacije ne imenujući izravno američkog predsjednika. "Taj politički virus koristi svaku priliku za napad i blaćenje Kine", istaknuo je Wang.

Trump je najavio i mogućnost traženja odštete od Pekinga u iznosu od više milijardi dolara zbog uništenog gospodarstva izazvanog pandemijom te pozvao na međunarodnu istragu o podrijetlu virusa. Prema Wangu, Kina je spremna na međunarodnu suradnju kako bi se istražilo gdje je nastao koronavirus, ali da se zemlje suzdrže od "političke ingerencije".

Kineski predsjednik Xi Jinping nema ništa protiv "potpune analize" svjetskog odgovora na novi koronavirus nakon što se pandemija stiša. Direktorica Instituta za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom iz SAD-a kada se radi o izvorištu koronavirusa, rekla je da laboratorij ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2. Prema mišljenju više znanstvenika, novi koronavirus vjerojatno je prenesen na čovjeka s neke od životinja. Ali činjenica da se u Wuhanu nalazi Institut za virologiju hrani već mjesecima hipoteze o bijegu virusa iz te institucije. Te su sumnje "čista izmišljotina", rekla je direktorica instituta Wang Yanyi. "Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji", rekla je.

Hina
Trgovinski rat u pozadini sukoba
SAD i Kina već dvije godine vode trgovinski rat, no pandemija virusa SARS-CoV-2 napetosti je dovela do vrhunca. “Određene političke snage uzele su za taoca odnose između Kine i SAD-a i s krizom oko novog koronavirusa guraju dvije zemlje na rub novog hladnog rata”, ocijenio je Wang Yi. U videoporuci prilikom zasjedanje Skupštine WHO-a predsjednik Xi odbacio je optužbe da je Kina u upravljanju koronakrizom bila netransparentna i neodgovorna.