Regija
JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH PODRUŽNICA HRVATSKIH ŠUMA

Uprava šuma Vinkovci lani ostvarila 56,5 milijuna kuna dobiti, investicije povećane
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
ŽUPANJA - Uprava šuma Vinkovci i u 2019. godini nastavila je uspješan trend poslovanja i godinu završila s dobiti od 56,6 milijuna kuna, što je 2,7 milijuna kuna više u odnosu prema 2018. godini.Prema ostvarenim poslovnim rezultatima i dalje je jedna od vodećih podružnica Hrvatskih šuma, zahvaljujući dobroj organizaciji i racionalnom gospodarenju. Prostire se na površini od 73.048 hektara, najvećim dijelom u Vukovarsko-srijemskoj, a tek manjim u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji. UŠP Vinkovci ima 12 šumarija i tri radne jedinice. Najveći prihodi, u iznosu od 242,1 milijun kuna, doznajemo od upravitelja Damira Dekanića, lani su ostvareni od prodaje drvnih sortimenata, što je 37,6 milijuna kuna više nego u 2018. godine. Koristi su imale i jedinice lokalne samouprave na čijem je području obavljena sječa šume. U prošloj je godini UŠP Vinkovci na ime šumskog doprinosa gradovima i općinama uplatio iznos od 18,4 milijuna kuna. Sredstva se uplaćuju na poseban račun i koriste isključivo za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture. Najviše je uplaćeno Općini Nijemci 5,1 milijun kuna, Općini Drenovci 4,3 milijuna kuna, Općini Vrbanja 2,7 milijuna kuna, Općini Privlaka 1,1 milijun kuna, Općini Gundinci milijun kuna…

Dekanić ističe i znatno povećanje investicija. Njihova je vrijednost lani iznosila čak 28,6 milijuna kuna, što je najveći iznos uložen u posljednjih 15 godina. U izgradnju šumskih prometnica i u objekte visokogradnje uloženo je po 5,3 milijuna kuna, a iznos od 1,9 milijuna kuna utrošen je za izgradnju sortirnice i hladnjače za žir na području Šumarije Županja, kapaciteta 250 tona. Ondje će se u godini dobrog uroda žir čuvati za sljedeću godinu. Čak 11,5 milijuna kuna investirano je u kupnju šumskih strojeva, 5,8 milijuna kuna u kupnju šumske opreme, pola milijuna kuna uloženo je u lovstvo…. Tomu treba dodati i neke započete investicije koje će se dovršiti u ovoj godini. Investicijski plan za 2020. iznosi 34,2 milijuna kuna, no zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom zasigurno će doživjeti određene korekcije, ali će se predviđene investicije u najvećoj mogućoj mjeri nastojati zadržati u sadašnjem obujmu. Zapošljavanje novih radnika ovisit će o dinamici poslova i kretanju na tržištu u predstojećem razdoblju. Svakako će se, napominje Dekanić, nastojati zadržati svako radno mjesto i sukladno potrebama ići u nova zapošljavanja. Jedna od bitnih zadaća je i osiguranje ogrjeva za građane.

- Nabava ogrjeva uvijek je aktualna tema za stanovnike naše županije, odnosno ljude s područja UŠP-a Vinkovci. Kao i svake godine, jedan od prioriteta u poslovanju tijekom trajanja mog mandata je opskrba kućanstava ogrjevom, pa ćemo i u ovoj godini osigurati dovoljne količine. Cijene proizvedenog ogrjeva na cesti, ovisno o vrsti, iznose oko 210 kuna za prostorni metar, odnosno 250 kuna za kubik višemetrice - ističe Dekanić. Napominje da se zbog vjetroloma u prošloj godini najveći dio proizvedenog ogrjeva nalazi na području Šumarije Gunja, Vrbanja, Strošinci i dijelom Županje, što malo povećava prosječne troškove prijevoza.

Cijena ogrjeva u samoizradi, ovisno o vrsti i klasi, kreće se od 105 do 150 kuna za prostorni metar. M. Lešić Omerović
Lokalnim jedinicama na čijem je području obavljena sječa šuma uplaćeno je 18.400.000 kuna šumskog doprinosa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike